Erişilebilirlik

Suriye'de Çocuk Felcine Karşı Aşı Kampanyası


Suriye'de Çocuk Felcine Karşı Aşı Kampanyası
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

14 yıldan sonra ilk kez görülen salgın üzerine ülkedeki yardım kuruluşları aşı programları başlattı

14 yıldan sonra ilk kez polyo salgını görülen ülkedeki yardım kuruluşları salgının yayılmaması için aşı programları başlattı.

Suriye’nin doğusundaki Deir al-Zour, son zamanlarda hükümet güçleri ve isyancılar arasında şiddetli çatışmalara sahne oldu.

Çatışmaların ardından bölgedeki çocuklar arasında çocuk felci vakaları görüldü.

Oliver Rosenbauer Dünya Sağlık Örgütü Çocuk Felciyle Mücadele Programı yetkilisi: “Henüz bilmediğimiz çok şey var, incelemelerimiz devam ediyor. Hastaların hepsinin iki yaşın altında ve aşısız olduklarını belirledik.”

Birleşmiş Milletler’e göre, Suriye’de iç savaş öncesinde çocukların yüzde 95’i hastalığa karşı aşılanmıştı. Şimdi ise yarım milyondan fazla çocuğun aşısız olduğu tahmin ediliyor.

Suriye Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü 2 milyon 400 bin çocuğu aşılamak için kampanya başlattı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün Pakistan’daki çocuk felciyle mücadele koordinatörü Elias Durry’ye göre, salgın hastalık riski yüksek.

Elias Durry: “Uzun süre aşılama yapılmayan ülkelerde salgın hastalık dönemlerinde yüzlerce çocuğun felç olduğunu görüyoruz. Oysa önlem alınsa, bunu önlemek mümkün.”

Çocuk felci, hijyen koşullarının yetersiz olduğu yerlerde görülüyor ve felce hatta ölüme neden olabiliyor. Son derece bulaşıcı olan hastalıktan en çok etkilenenler de çocuklar.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi Temsilcisi Andrej Mahecic, dokuzyüz gündür devam eden iç savaşın Suriye’nin sağlık sistemine büyük zarar verdiğini söylüyor: “Tahminlere göre tıbbi hizmet veren yerlerin neredeyse yarısı zarar görmüş durumda. 1500’den fazla doktor ülkeyi terk etti. Savaş devam edip büyüdükçe birçok sağlık personeli ülkeden ayrıldı. Bu durum da Suriye’yi derinden etkiledi.”

Milyonlarca Suriyeli iç savaş yüzünden evlerini terk etmek ve komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldı.

Andrej Mahecic: “Komşu ülkelere sığınan mülteciler arasında aşı kampanyaları devam ediyor. Bazı çocuklar sınırda aşılandı ama görünen o ki bu yeterli değil, yeni aşı programları planlanması gerekiyor.”

Birleşmiş Milletler özel bir uçakla Beyrut’a aşı ve gıda yardımında bulundu, yardımlar daha sonra kamyonlarla Suriye’ye nakledildi. Yardım kuruluşlarına göre çatışmalar bu yardımların Suriye halkına ulaşması daha da zorlaştırıyor.

STÜDYO VOA

“Görüş ayrılıkları olsa bile İsrail’in güvenliğine taahhüdümüz sağlam” – 7 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:27:46 0:00
XS
SM
MD
LG