Erişilebilirlik

ABD’den Rusya’ya Suriye Uyarısı


Obama yönetimi, Halep ve kuşatma altındaki diğer yerlere insani yardım sevkiyatı başlamazsa Suriye’deki askeri işbirliğini keseceği uyarısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’a insani yardım konvoylarının geçişinin geciktirilmesinden duyduğu kaygıyı dile getirdi, Washington’un Moskova’dan Şam rejimi üzerindeki nüfuzunu kullanmasını beklediğini iletti.

Halep’te mahsur kalan sivillere insani yardım götürecek Birleşmiş Milletler’e ait yardım TIR’ları, Cuma günü de Suriye sınırından ülkeye giriş yapamadı.

BM sözcüsü, insani yardım taşıyan TIR’ların ülkeye girişinin riskli olmadığı yönünde güvence verilene dek Türkiye-Suriye sınırında bekletileceğini açıkladı.

Bu arada Suriye devlet televizyonu, Halep’te muhaliflerin kontrolündeki bölgelere giden yolları temizleyen buldozerlerin görüntülerini yayınladı.

Birleşmiş Milletler, isyancıların elindeki Halep’in doğu bölgelerine yardım malzemesi ulaştırmak için bu ateşkesi “kritik bir fırsat penceresi” olarak niteliyor.

Öte yandan Suriye devlet medyası, Halep’te ateşkesin Suriye güçleri ve isyancılar tarafından ihlal edildiğini ve çatışmalar yaşandığını bildiriyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, çatışmaların çok sayıda muhalif gruba ev sahipliği yapan Cobar kasabası yakınlarında yoğunlaştığını açıkladı.

Çavuşoğlu Kerry ile görüştü

Türk diplomatik kaynakları da 17. Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi’ne katılmak üzere Venezuela’da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bir telefon görüşmesi yaptığını açıkladı.

Türk yetkililer görüşme talebinin Amerika’dan geldiğini ve iki bakanın Suriye’deki çatışmaların durdurulması mutabakatının uygulanması ile insani yardımların ulaştırılması konularını ele aldıklarını bildirdi. Türk diplomatik kaynaklar, Çavuşoğlu’nun görüşmede, Şam rejimin ateşkes ihlallerinin devam ettiğine de dikkat çektiğini de kaydetti.

XS
SM
MD
LG