Erişilebilirlik

Suriye’de Barış Umudu


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry BM Güvenlik Konseyi'ne başkanlık ederken.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry BM Güvenlik Konseyi'ne başkanlık ederken.

Suriye'de beş yıldır devam eden iç savaşı sona erdirmek ve barış sürecini başlatmak için hazırlanan karar tasarısı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde kabul edildi.

Güvenlik Konseyi toplantısına ABD Dışişleri Bakanı John Kerry başkanlık etti. Tasarının kabul edilmesinin ardından Güvenlik Konseyi’ne hitaben bir teşekkür konuşması yapan Kerry, “Suriye’de ölümleri durdurmanın zamanı artık geldi“ dedi.

New York Palace otelde, sabah erken saatlerde başlayan görüşmelere aralarında Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da bulunduğu 19 dışişleri bakanı, Avrupa Birliği, Arap Birliği ve İslam Teşkilatı da katıldı.

Yaklaşık altı saat süren tartışmaların ardından taraflar anlaşmaya vardı. Anlaşmaya varılan taslak metin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunuldu. Güvenlik Konseyi’ne başkanlık eden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, tasarıyı oylamaya sundu. Oylamada, Güvenlik Konseyi’ne üye 15 ülkenin tamamının oyuyla kabul edilen tasarı böylelikle uluslararası resmiyet kazandı. Viyana’da Ekim ayında anlaşmaya varılan üç temel maddelerden ateşkes ilanı, muhaliflerle Esat arasında görüşmelerin başlaması ve diplomatik yol haritası çizilmesi bu şekilde hayata geçirilmiş oldu.

BM Güvenlik Konseyi
BM Güvenlik Konseyi

Tasarıda ne var?

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen tasarıya göre, Esat ve Suriyeli muhaliflerin Ocak ayı başında barış görüşmeleri için masaya oturması öngörülüyor. Kabul edilen tasarı çerçevesinde öncelikli olarak Suriye'de ülke çapında ateşkes ilan edilecek ve Birleşmiş Milletler denetiminde altı ay sürecek bir geçiş hükümeti kurulacak. 18 ay içerisinde de hazırlanacak yeni anayasa çerçevesinde ülkede genel seçimlere gidilecek.

Ocak ayında ateşkes

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen tasarıya göre, Suriye Devlet Başkanı Başar Esat ile Suriyeli muhaliflerin görüşmeleri şart olarak koşuluyor ve görüşmelerin ocak ayında başlaması öngörülüyor. Suriye topraklarında IŞİD’in işgal ettiği bölgeler dışında ateşkesin de bu görüşmelerle eş zamanlı olarak başlaması şartı var.

Karar, altı ay içinde güvenilir bir geçiş hükümeti kurulmasını da içeriyor. Cenevre bildirgesinin de esas alınması ve Suriye’nin geleceğini ancak Suriye halkının belirleyeceği yönündeki prensibe bağlı kalınması anlaşmada yer alan hükümler arasında.

Esat’ın geleceği tasarıda yok

Suriye'de savaşan grupların hangilerinin terör örgütü olarak tanımlanacağı ve hangilerinin Birleşmiş Milletler çatısında müzakerelere katılacağına ilişkin bir liste ise kararda de yer almadı. Tasarıda, Esat'ın geleceğiyle ilgili bir madde bulunmuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG