Erişilebilirlik

Suriye’de Barış Umudu Sürüyor


Staffan de Mistura BM yetkilileriyle
Staffan de Mistura BM yetkilileriyle

Suriye barış görüşmelerinin gelecek hafta başlaması planlanıyor. Tarafları temsil edecek delegelerin de Cenevre’ye önümüzdeki günlerde gelmesi bekleniyor.

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Steffan de Mistura gelecek hafta başlaması planlanan görüşmelerde tarafların 10 gün içinde ilerleme kaydedeceğini umduğunu söyledi.

27 Şubat’ta yürürlüğe giren ateşkesin 5 yıldır süren savaşta şiddeti büyük oranda azalttığı belirtiliyor.

Suriye'de Barış Umudu Sürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Mistura, Pazartesi’den itibaren başlaması planlanan görüşmelerde daha yapıcı daha derinlemesine konuların müzakere edilmesini beklediğini söyledi. Mistura, görüşmelerin yine doğrudan olmayacağını, ayrı odalarda gerçekleşeceğini de kaydetti.

24 Mart’ta görüşmelere ara verilmesi, delegelerin dönmesi ve Birleşmiş Milletler ekibinin de ne başarıldığını analiz etmesi planlanıyor.

Görüşmeler için belirli bir takvim belirlenmesini kabul etmeyen de Mistura, “prosedürel görüşmeler için iki hafta zaman ayıramayız” diye konuştu.

De Mistura’ya göre pazartesi günü, yeni anayasa, parlamento ve devlet başkanlığı seçimleri ile Suriye için yeni yönetim gündemde olacak. Özel temsilci bununla birlikte Devlet Başkanı Beşar Esat’ın görevden ayrılıp ayrılmayacağına ilişkin bir yorumda bulunmadı.

De Mistura, görüşmelere aranın sadece birkaç gün ya da bir hafta ile belki de 10 gün olacağını, bunun delegelere geri dönüşlerde müzakerelere nereden başlanacağı konusunda zaman kazandıracağını belirtti.

Barış görüşmeleri geçen ay başladıktan kısa süre sonra Rus hava saldırıları ve rejim güçlerinin Halep çevresindeki saldırıları nedeniyle askıya alınmıştı.

Ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana kuşatma altındaki bölgelerden 10’nuna yardım ulaştırıldığı belirtiliyor. Ama bununla birlikte Dera’ya ve Duma dahil 6 bölgeye ulaşılamadığı da belirtiliyor.

Bu son girişimlerin yıllardır devam eden savaşı sona erdirmek için en umut veren ateşkes olduğu yorumları yapılıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG