Erişilebilirlik

Barış Görüşmeleri Öncesi Şiddet Artıyor


Suriye'de Barış Görüşmeleri Öncesi Şiddet Artıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

Diplomatlar Cenevre’de Suriye barış görüşmelerinin yeni turuna hazırlanırken Suriye’de şiddetin dozunun giderek arttığı görülüyor. Hükümet güçleri ve müttefikleri, Halep’te muhaliflerle çatışırken, Suriye Ordusu’nun düzenlediği hava saldırıları, Humus’ta isyancıların elindeki bölgeleri vurdu.

Rusya’nın desteklediği Suriye ordusu, isyancıların elindeki Halep’i kuşattı. Yoğun çatışmalar, 27 Şubat’ta imzalanan ateşkes anlaşmasını ihlal ediyor ve taraflar ihlalden birbirlerini suçluyor.

Amerika ise, rakip tarafları, terör örgütleriyle mücadeleye yoğunlaşmaya çağırdı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, ”Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye’de artan saldırılardan duyduğu kaygıyı Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a iletti. Kerry ve Lavrov şiddetin sona erdirilmesi için ne gibi ek adımlar atılabileceğini görüştü. Çatışan grupların yerlerini belirlemek ve mücadeleyi IŞİD ve El Nusra’ya karşı yoğunlaştırmak gerekiyor” diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Cenevre görüşmelerinden önce bölgesel güçlerle biraraya geldi.

Öte yandan, Suriye’de yarın genel seçimler yapılacak.

Rusya’nın Esat’ı desteklemesi ise Cenevre görüşmelerini daha karmaşık hale getiriyor. Muhalifler, Esat’ın geçiş hükümetinde yer alamayacağında ısrarlı.

Ancak Suriye hükümeti, demokratik bir toplumun, Beşar Esat’ı devlet başkanı olarak isteyip istemediğine seçim yoluyla karar verme hakkına sahip olduğunu savunuyor.

Suriye’de Yarın Genel Seçimler Yapılacak
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG