Erişilebilirlik

Suriye'de Ateşkes Şimdilik Yürürlükte


Oyuncak silahlar ve topla oynayan Suriyeli çocuklar
Oyuncak silahlar ve topla oynayan Suriyeli çocuklar

Suriye’de Cumartesi başlayan ateşkesin yıllar sonra ilk kez göreceli de olsa ülkeye sükunet getirdiği gözlendi.

Amerika ve Rusya’nın arabuluculuk yaptığı ateşkes, zaman zaman küçük çaplı olaylarla ihlal edilse de, Birleşmiş Milletler Suriye özel temsilcisi, ateşkesin ilk gününün “moral verici” olduğunu açıkladı.

Staffan de Mistura, beş yıl süren çatışmaların ardından küçük çaplı ateşkes ihlallerinin beklendiğini söyledi, bununla birlikte “ilk gece ve ilk günün” tarafların ateşkesi ciddi bir şekilde sürdürme izlenimi verdiğini belirtti.

Suriye muhalefet gruplarının çatı örgütü olan Yüksek Müzakereler Komitesi, 97 grubun ateşkese katılacağını açıklamıştı. Ancak ateşkes IŞİD ve el Nusra gibi el Kaide bağlantılı örgütleri kapsamayacak.

Başkan Barack Obama, Cumartesi günü yaptığı haftalık radyo konuşmasında Suriye’de IŞİD’in elindeki toprakların küçüldüğünü söyledi. Alandaki savaşçı sayısında da azalma yaşandığına dikkati çeken Obama, cihatçıların yeni militan akışını devam ettirmede zorlandığını belirtti.

Obama IŞİD’in radikalleştirme ve insanları şiddete teşvik edip militan olarak kazandırma ideolojisini çürütmek için Amerika’nın tüm dünyadaki ortaklarıyla birlikte çalıştığını söyledi.

Yürürlüğe girmesinden bir saat önce Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri ateşkese oybirliğiyle destek verdi. Aynı oturumda konuşan BM Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura, ateşkese genelde uyulması ve insani yardımların ulaştırılabilmesi durumunda, Cenevre’de Suriyeli tarafları 7 Mart’ta yeniden bir araya getirmeye çalışacağını açıkladı.

Ateşkes ihlallerine BM yerine Uluslararası Suriye Destek Grubu’na eş başkanlık eden Amerika ve Rusya bakacak. Başkan Barack Obama, ateşkese uyulması için Amerika’nın elinden geleni yapacağını söyledi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG