Erişilebilirlik

Suriye'de Ateşkes Görüşmeleri Sonuç Vermedi


Zabadani'de tahrip edilen ve isyancıların eline geçen bir Suriye tankı
Zabadani'de tahrip edilen ve isyancıların eline geçen bir Suriye tankı

Suriyeli bir isyancı grup, kuzeydeki stratejik Zabadani kasabası yakınlarındaki çatışmaları durdurmak için Esat rejimine bağlı ordu ve Hizbullah milisleriyle yürütülen ateşkes görüşmelerinin kesildiğini, çatışmaların yeniden başladığını bildirdi.

72 saatlik ateşkes, Lübnan sınırı yakınındaki Zabadani’nin yanı sıra, Fua ve Kafraya’da adlı Şii köylerinde geçerliydi. Bu köyler Suriye hükümetinin İdlib ilinde tuttuğu son bölgeler.

Görüşmeleri yürüten Ahrar el Şam adlı isyancı grup, Türkiye ve İran’ın arabuluculuk yaptığı görüşmelerden sonuç alınamadığını ve çatışmaların yeniden başladığını belirtti.

Merkezi Londra’da bulunan Suriye İnsan Hakları İzleme adlı muhalif örgütün direktörü Rami Abdülrahman, Fua ve Kafraya’ya bu sabahtan bu yana en az 200 roket atıldığını bildirdi.

Esat güçleri de Zabadani’deki isyancı mevzilerini topçu ateşine tutmaya devam etti. Ayrıca zaman zaman rejime bağlı uçakların da kent semalarında seyrettiği bildiriliyor.

Hizbullah ya da Suriye ordusundan konuyla ilgili açıklama gelmedi.

Ordu ve Hizbullah, Zabadani’deki isyancı mevzilerini uzun süredir ele geçirmeye çalışıyordu. İsyancılar da buna paralel olarak Fua ve Kafraya’ya saldırmıştı.

Ateşkesin uzatılmasına yönelik görüşmeler, özellikle Zabadani’ye insani yardımların ulaştırılması karşılığında isyancıların çekilmesine odaklanmıştı.

Abdülrahman, Suriye cezaevlerindeki mahkumların serbest bırakılması yönündeki isyancıların taleplerinin reddedilmesi üzerine görüşmelerin kesildiğini belirtti. İsyancı gruplar da bunu doğruladı.

Ahrar el Şam sözcüsü Ahmet Kara Ali, “Suriye cezaevlerindeki 40 bin mahkumun serbest bırakılmasını istedik, ama İranlılar bunu reddetti” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG