Erişilebilirlik

Suriye’de Ateşkes Başlıyor


Rusya, Suriye’de Şam rejimi ve muhaliflerin ateşkes konusunda uzlaştığını açıkladı, ancak ateşkesin yürürlüğe girmesine kısa süre kala ülkenin bazı bölgelerinden çatışma haberleri gelmeye devam ediyor.

Başkent Şam yakınlarında, geniş çaplı hava operasyonlarının düzenlendiği yönünde haberler geliyor. Çatışmalar ülkenin batısında yoğunlaşmış durumda.

Suriye İnsan Hakları Gözlem örgütüne göre uçaklar Rusya’ya ait. Kremlin’den ise konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı.

Suriye İnsan Hakları Gözlem, Duma’nın Cuma günü 26 defa havadan vurulduğu belirtti ve rejim güçlerinin de aynı anda top atışı ile saldırıya katıldığını bildirdi.

Örgüt, Halep’in kuzeyine de onlarca hava saldırılarının düzenlendiğini belirtti.

Suriye İnsan Hakları Gözlem örgütü, rejim güçlerinin ve hava saldırılarının Hama’yı da vurduğunu söyledi.

Ülkenin kuzeybatısındaki Lazkiye’de de rejim güçleriyle muhalifler arasında çatışmalar yeniden başladı. Rejim güçleri ve müttefikleri Türkiye sınırında muhaliflerden daha fazla alanı geri almaya çalışıyor.

Obama’dan ateşkes mesajı

Amerika Başkanı Barack Obama, ateşkesin Suriye’de siyasi bir uzlaşıya varmasını ve iç savaşı bitirmesini umduğunu söyledi. Obama, bununla birlikte ateşkesin kısa sürede yıllardır devam eden düşmanlıkları bitirmesini beklemediğini kaydetti.

Obama, umutlu olmak için önemli nedenler var dedi.

Ateşkesin, tarafların, yeni bir anayasa ve serbest seçimler gibi daha geniş çaplı siyasi geçiş sürecine bağlılıklarını sınavdan geçireceğini belirten Obama, Suriye’nin geleceğinde Esad’ın olamayacağını vurguladı.

“Çatışma devam edecek buna eminiz,” diyen Obama, IŞİD, El Nusra ve diğer militan grupların müzakerelerin ve ateşkesin parçası olmadığını kaydetti.

Ateşkesin ayrıntıları

Suriye hükümeti ve 97 muhalif grubun oluşturduğu ittifak ateşkes konusunda çekinceleri olsa da planı 2 haftalığına kabul ettiğini duyurdu. HNC ittifakı kendilerine “terörist” denilerek saldırılmasını istemiyor.

Amerika-Rusya’nın öncülüğünde oluşturulan ateşkes bu gece yarısından itibaren yürürlüğe girecek.

Ateşkes çerçevesinde rejim güçleri ve muhalifler yardımların sivillere ulaşması ve barış görüşmelerinin başlaması için ateş etmeyi durduracaklar.

Ateşkes, IŞİD ve El Nusra gibi cihatçı grupları kapsamıyor, Şam ve Rusya iki grubu hedef almaya devam edeceğini belirtiyor. Batı’nın desteklediği diğer gruplar ise Suriye ve Rusya’nın kendilerini de hedef almasından endişeli.

Birleşmiş Milletler ateşkesin Cenevre’de ateşkes görüşmelerinin yeniden başlaması için bir fırsat yaratmasını umuyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Cenevre görüşmelerinin 7 Mart’ta başlayabileceğini belirtiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözcüsü İbrahim Kalın alandaki çatışmalar nedeniyle Türkiye’nin ateşkesle ilgili ciddi endişeleri olduğunu belirtti.

Türkiye’nin ateşkesteki durumu YPG’ye olan desteği nedeniyle Washington’la yaşadığı güvensizliğin sonucunda karmaşık bir durum almış durumda.

Ankara YPG’yi terör örgütü olarak görüyor, son haftalarda örgütün mevzilerini “misilleme” amacıyla da bombalamıştı. Washington ise IŞİD ile savaşında YPG’yi destekliyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG