Erişilebilirlik

Suriye Büyükelçilikleri Muhalifleri Bastırıyor


Suriye Büyükelçilikleri Muhalifleri Bastırıyor
Suriye Büyükelçilikleri Muhalifleri Bastırıyor

Suriye’nin çeşitli ülkelerdeki büyükelçiliklerinin, ülke dışında yaşayan eylemcilere ve muhalefet üyelerine baskı yaptığı ileri sürülüyor. Uluslararası Af Örgütü, hükümetin, muhalefet üyelerinin ve eylemcilerin Suriye’de yaşayan akrabalarına baskı yaptığını da iddia ediyor. Buna alıkoyma ve işkence de dahil.

İngiltere’de yaşayan Suriyeli muhalifler Suriye’nin Londra Büyükelçiliği’nin kendilerini tehdit ettiğini ve korku taktiklerine başvurduğunu söylüyor.

Londra’da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve rejimine karşı düzenli olarak gösteri yapılıyor.

Eylemci Ghias Aljundi, yapılan gösterilerin çoğuna katılmış: “Büyükelçilikten olduğunu söyleyen bir kişi beni telefonla aradı ve gösterilere katılmamamı, rejim aleyhtarı hareketlerden uzak durmamı istedi. Onların kontrolunda olduğumu, bana istedikleri zaman ulaşabileceklerini söyledi. Aileme de ulaşabilecekleri uyarısında bulundu. Bütün ailem Suriye’de yaşıyor.”

Razan Saffour İngiltere’de doğmuş, büyümüş. Ancak Esad karşıtı gösterilere kararlılıkla katılıyor: “Protesto gösterilerine katılanların büyükelçilikten telefon aldıklarını biliyorum. Böyle çok sayıda insan var. Elçilik onlara ‘eğer gösterilere katılmaya devam ederseniz, isminizi Müslüman Kardeşlerden biridir diye yazarız diyorlarmış. Müslüman Kardeşler Suriye’de terör örgütü olarak biliniyor. Dolayısıyla terörist olduğunuz ilan edilir ve Suriye’ye dönemezsiniz diyorlar.”

Uluslararası Af Örgütü Amerika dahil sekiz ülkede Suriye Büyükelçiliği’nin muhalefet yanlılarına baskı yaptığını tespit ettiğini açıkladı.

Neil Sammonds, Af Örgütü’nde Suriye uzmanı: “Suriye’deki durum daha da kötü. Gösterilerin akrabalarına istihbarat kurumları ulaşıyor. En az sekiz kişinin tutuklandığını biliyoruz. Dördü işkence gördü. İkisi gözaltına alındığından beri kayıp ve akıbetleri bilinmiyor.”

Af Örgütü, hükümetlerin Suriyeli göçmenlere daha fazla sahip çıkması çağrısında bulundu.

Londra’daki Suriye Büyükelçiliği mülakat talebimizi kabul etmedi, ancak suçlamaları yalanlayan bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Büyükelçilik uluslararası yasalar çerçevesinde İngiltere’nin egemenliğine saygılı bir şekilde çalışmalarını yapıyor. Büyükelçiliğimiz, Şam’dan gelen direktifler doğrultusunda tüm vatandaşlarımıza siyasi görüşler ne olursa olsun yardım etmeye devam ediyor.”

Büyükelçilik binasının önündeki gösterilerde eylemciler üzerinde isimleri yazılı pankartlar açıyor. Göstericiler, korkmadıklarını, başka gösterilere katılmaktan vazgeçmeyeceklerini vurguluyor.


XS
SM
MD
LG