Erişilebilirlik

Suriye Barış Görüşmeleri Çıkmaza Girdi


Suriye Enformasyon Bakanı Ümran el-Zoubi görüşmelerin kesilmesinden sonra BM merkezinden ayrılırken
Suriye Enformasyon Bakanı Ümran el-Zoubi görüşmelerin kesilmesinden sonra BM merkezinden ayrılırken
Cenevre’de sürdürülen Suriye barış görüşmelerinde tarafların geçici yönetim kurulması konusunda anlaşmazlığı düştüğü ve müzakerelerin durduğu bildiriliyor.

Muhalefet temsilcileri, Suriye hükümetinin sunduğu ilkeler bildirisini Cenevre Anlaşması'na uymadığı ve Şam’da iktidar devrinden söz etmediği için reddetti.
Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Makdad, hükümet temsilcilerinin görüşmelere iktidar devrini değil terörizmi konuşmak için geldiğini söyledi.
BM Özel Temsilcisi Lahdar İbrahimi bunun üzerine toplantıyı kesti.

Muhalefet Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın çekilmesini ve 2012 yılındaki birinci Cenevre Barış Konferans'nda varılan anlaşma çerçevesinde bir geçici hükümet kurulması gerektiğini öne sürüyor. Ancak Suriye hükümeti Esat’ın geleceğinin bu konferansta ele alınacak bir konu olmadığını savunuyor.

Öteyandan Amerika, Suriye hükümetinden hemen Humus’a yardım konvoylarının girmesine ve sivillerin kuşatma altındaki bölgeleri serbestçe terketmelerine izin vermesini istedi. ABD Dışişleri Bakanlığı acil yardım bekleyen Humus’tan sadece kadın ve çocukların tahliye edilmesinin yeterli olmadığını bildirdi.

BM Özel Temsilcisi Lahdar İbrahimi, Suriye hükümeti temsilcilerinin Humus’ta kuşatma altındaki bir bölgeden kadın ve çocukların hemen çıkmalarına izin vermeyi kabul ettiklerini açıklamıştı. İbrahimi, BM’nin yardım konvoyunun Pazartesi günü Humus’a girmesine izin verileceğini umduğunu da söyledi. Hükümet kuvvetleri, kontrolu muhalefetin elinde bulunan Suriye’nin en büyük kentlerinden biri olan Humus’u geri almak için kuşatma altında tutuyor.

Görüşmelerin Pazar günü yapılan iki turunda, Suriye’deki hapishanelerde tutulan binlerce mahkumun salıverilmesi de ele alındı. İbrahimi ayrıca, muhalefetin, silahlı isyancı grupların elinde bulunan tutsakların listesini vermeyi kabul ettiğini de bildirdi.

Suriye’de üç yıldır süren savaşa son vermek amacıyla Cenevre’de yürütülen görüşmelerde Esat rejimi yetkilileri ve muhalefet temsilcileri ilk kez yüz yüze geliyor.

Cenevre-2 görüşmelerinin temel amacı, Suriye’de geçiş hükümeti oluşturulması. Ancak uzmanlar bu hedefe ulaşmanın zor olduğu görüşünde.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 26 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG