Erişilebilirlik

Suriye Barış Görüşmeleri Çıkmaza Girdi


Suriye Ulusal Koalisyonu sözcüsü Louay Safi
Suriye Ulusal Koalisyonu sözcüsü Louay Safi
Suriye barış görüşmeleri BM’in İran’ı davet etmesine kızan Suriye Ulusal Koalisyonunun konferansa katılmayacağını bildirmesi üzerine çıkmaza girdi.
Koalisyon sözcüsü Louay Safi BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon İran’a yaptığı daveti geri çekmediği sürece Cenevre 2 görüşmelerine katılmayacaklarını açıkladı.

Birleşmiş Milletler, 22 Ocak günü İsviçre’de yapılacak Suriye konferansına İran’ı resmen davet etmişti.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Pazar günü gazetecilere yaptığı açıklamada, “İran’ın çözümün bir parçası olması gerektiğine inandığını” söyledi.
Genel Sekreter, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in, Tahran’ın görüşmelerde yapıcı rol oynayacağına dair güvence verdiğini de kaydetti.

22 Ocak’ta Montrö’de başlayacak görüşmelere daha sonra Cenevre’de devam edilecek.

2012 yılında düzenlenen uluslararası barış konferansında Suriye’de iç savaşı sona erdirmek üzere ilk olarak geçici bir hükümet kurulması hedef olarak belirlenmişti.
Ancak İran, en yakın müttefiki Devlet Başkanı Beşar Esat’ı devre dışı bırakacağı gerekçesiyle ara hükümet formülüne itiraz ediyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, İran’ın Şam hükümetine verdiği destekten büyük kaygı duyduklarını söyledi ve İran’ın konferansın ana amacını kabul etmemesi durumunda İsviçre’deki görüşmelere davet edilmemesi gerektiğini söyledi.

Suriye’nin bir diğer müttefiki olan Rusya ise İran’ın konferansa davet edilmesini istiyor.

BM Genel Sekreteri Ban, Suriye konferansına İran’ın yanı sıra dokuz ülkeyi daha davet etti. Ban, bu ülkelerin katılımının güçlü bir dayanışma sergileyeceğini söyledi. Genel Sekreter, Batı destekli muhalif grubunun İstanbul’da aldığı konferansa katılma kararını da memnuniyetle karşıladı.

Şam hükümeti ise, Esat’ın görevini terk etmesinin pazarlık konusu yapılamayacağını söylüyor. Şam, görüşmelerden yerel ateşkes anlaşmaları ve insani yardım sevkiyatını kolaylaştıracak çözümler bekliyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG