Erişilebilirlik

Suriye Ayaklanması İki Yılı Geride Bıraktı


Suriye Ayaklanması İki Yılı Geride Bıraktı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Suriye Ayaklanması İki Yılı Geride Bıraktı

Suriye’de iç savaş üçüncü yılına girdi. Beşar Esat’ın devrilmesi için başlatılan ayaklanma giderek şiddetleniyor ve Suriye’deki durum hem dünya, hem de Türkiye dahil komşu ülkeler için tehdit oluşturuyor

Suriye’de iç savaş üçüncü yılına girdi. Beşar Esat’ın devrilmesi için başlatılan ayaklanma giderek şiddetleniyor ve Suriye’deki durum hem dünya, hem de Türkiye dahil komşu ülkeler için tehdit oluşturuyor. Amerika’nın Sesi muhabiri Jeff Seldin’in haberi.

Yer yer gösterilerle başlayan ayaklanma giderek büyüdü

İki yıl içinde de Beşar Esat karşıtı silahlı isyancılarla cihatçılar arasında hiç bitecekmiş gibi görünmeyen bir iç savaşa dönüştü.

Steven Heydemann Ortadoğu uzmanı: “Esat rejimi, hala galip geleceğini düşünüyor. Ayakta kalmayı umuyor. Yenilginin kaçınılmaz olduğu konusunda ikna edilmezse ciddi bir görüşme sürecine girme konusunda istekli olmayacaktır.”

Birleşmiş Milletler’e göre, Suriye’deki çatışmalar yüzünden 70 bin kişi öldü. Bir milyondan fazla Suriyeli sığınmacı oldu.

Savaşın büyüme tehlikesi devam ediyor

Çatışmalar Suriye’nin sınırlarını aşıyor. Lübnan ve Irak’ta çatışmalar yaşandı, Türk topraklarına füzeler düştü, ölümler oldu.

Batılı yetkililer İran ve Lübnan’daki Hizbullah örgütünü Suriye hükümetine silah sağlamakla suçluyor.

Selman Şeyh, Brookings Enstitüsü’nün Doha Merkezi uzmanı: “Esat rejimine iki misli yardım yapıyorlar. Hem insani yardımı hem de silah yardımını arttırdılar.”

Selman Şeyh, bölgesel bir savaş tehlikesi gelişebileceği ve Suriye’de çatışmalar devam ederken Batı’nın İran’la nükleer konuları görüşmesinin zorlaşacağı uyarısında bulunuyor.

Bir de İsrail konusu var

Golan Tepeleri’nde en son yaşanan Birleşmiş Milletler barışgücü askerlerinin rehin alınma olayı gibi giderek artan sorunlar yaşanıyor.

Şimdilik Batılı ülkeler Suriye’de siyasi bir çözüm için çalışıyor, muhalefete silah dışında yardım gönderiyor.

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Lahdar İbrahimi, küçük bir ayaklanma olarak başlayan olayların dünyanın en tehlikeli krizlerinden birine dönüştüğü uyarısında bulunuyor.

“Barışçı, tarafların görüşbirliği içinde olduğu siyasi bir çözüm bulunmazsa Somali’dekinden bile daha kötü bir durumla karşılaşma tehlikesi doğar.”

Bu tür uyarılar, şiddetin ne zaman sona ereceğini sorgulayan Suriye halkını giderek daha çok kaygılandırıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG