Erişilebilirlik

Suriye Annan Planını Kabul Etti


Kofi Annan Pekin'de Çin Başbakanı Wen Jibao ile görüşürken
Kofi Annan Pekin'de Çin Başbakanı Wen Jibao ile görüşürken

Uluslararası barış temsilcisi Kofi Annan, Suriye’nin ülkede şiddete son verecek planını kabul ettiğini açıkladı.

Annan’ın sözcüsü, Suriye’nin yanıtını BM-Arap Birliği özel temsilcisine bir mektupla ilettiğini açıkladı.

Annan Pekin’de Başbakan Wen Jiabo dahil Çinli yetkililerle görüştü. Pekin hükümeti Annan’a arabuluculuk çabalarını destekleme sözü verdi. Hükümet kuvvetleri ile isyancıların ateşkes yapmasını ve diyalog başlatmasını öngören altı maddelik plan Rusya ve Çin’in talebi üzerine Esad’a istifa çağrısında bulunmuyor.

ABD Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, planla Rusya ve Çin’in Annan’ı desteklemek için ne yapabileceklerini tartışacak bir temel yapı yaratıldığını söyledi.

Kofi Annan, krizin sonsuza kadar sürmesine izin verilmeyeceğini açıkladı. Suriye rejiminin bölgedeki değişim rüzgarlarına dayanamayacağını savunan Annan, Esad’ın görevde kalıp kalmamasının da Suriye halkının kararına bağlı olduğunu söyledi.

Öteyandan İstanbul’da toplanan Suriyeli muhalif gruplar 1 Nisan’da düzenlenecek Suriye’nin Dostları toplantısı öncesi ortak cephe kurmaya çalışıyor.

Muhalefet liderlerinden Bessam Caara, Suriye Ulusal konseyi tarafından hazırlanan bildiriyi tüm grupların imzalamasını istediklerini söyledi.


XS
SM
MD
LG