Erişilebilirlik

Suriye Amerika’nın Sesi ve BBC’nin Uydu Yayınlarını Bozuyor


Amerika’nın Sesi ve BBC’nin Ortadoğu ve Avrupa’ya yaptığı uydu yayınlarının Suriye’den gönderilen sinyallerle kasıtlı olarak bozulduğu bildirildi.

Amerika’nın Sesi’nin yabancı dil yayınları ve BBC’nin İngilizce ve Arapça televizyon ve radyo yayınları dahil olmak üzere birçok programın bu müdahaleden etkilenmiş durumda.

Fransız uydu şirketi Eutelsat, Amerika’nın Sesi’ne, bozucu sinyallerin Suriye’den geldiğini açıkladı.

Eutelsat sözcüsü Vanessa O’Connor, kasten yerleştirildiği saptanan uydu bozucuların hafta başından bu yana yürüttüğü kesintili faaliyetlerin birçok uluslararası yayıncı tarafından fark edildiğini belirtti. O’Connor, Eutelsat’ın “yer saptama teknolojisini” kullandıklarını ve sinyallerin kaynağının Suriye olduğunu belirlediklerini söyledi.

Uydu ile Orta Doğu’da Arapça yayınlar yapan Alman devlet yayıncısı Deutsche Welle ise sinyal bozucuların kaynağının İran olduğunu iddia etti.

Büyük uydu operatörlerinden Eutelsat, Avrupa’da, Orta Doğu’da ve Afrika’da 200 milyondan fazla kablo ve uydu bağlantılı eve 4 bin 250’den fazla televizyon kanalı ulaştırıyor. Uyduyu hedef alan ve aynı frekansta gönderilen kaçak sinyaller, bu uydudan gönderilen tüm yayınları bozabiliyor.

Hafta başında bir BBC sözcüsü, “Sinyal bozma gibi uydu iletişimine kasıtlı müdahalede bulunmak, açık bir şekilde uydu kullanımına yönelik uluslararası hukuk kurallarını ihlal ediyor. İzleyicilerin habere ve bilgiye özgürce ulaşımını bozacak her türlü uygulamayı şiddetle kınıyoruz” diye konuştu.

Amerika’nın Sesi ve BBC’nin son yıllarda yaşadığı sinyal bozma faaliyetleri, Şam’daki Esad rejimini destekleyen İran’a bağlanmıştı. Uzmanlar yayın bozucu sinyallerin seyyar araçlardan çıktığını tespit etmişti, bundan dolayı geçmişte İran’daki bu seyyar yayın bozucu araçların Suriye’ye taşınmış olması ihtimali kuvvetli.

Avrupa Birliği Tahran’ın nükleer programına yönelik yaptırımları sıkılaştırdıktan sonra Eutelsat hafta başında İran televizyon kanallarına yayın yapmaya son vermişti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG