Erişilebilirlik

Sur’da Hayat “Normale” Dönemiyor


Sur İlçesi’nin tarihi Sur içinde kalan 6 mahallesinde, aylarca süren çatışmaların ardından, silah sesleri sustu. 103 gün süren operasyon tamamlansa da yasak tamamen kaldırılmadı. Son olarak önceki hafta 2 mahalledeki 14 cadde ve sokak da daha yasak kaldırıldı. Yasağın kaldırılmasıyla birlikte insanlar evlerine gitti. Ancak büyük bölümü hayal kırıklığı yaşadı; ya evleri ağır hasar görmüştü, ya da bakımsızlıktan kullanılmayacak hale gelmişti.

Aylarca kirada yaşamak zorunda kalan mahalle sakinlerinin bir bölümü, tüm olumsuzluklara rağmen geri döndü. Bunlardan biri de Ali Fidan’dı. İnşaatlarda işçi olarak çalışan Fidan, 6 aydır kirada oturuyor. Evi çatışma bölgesinin hemen yanında. Sokağa çıkma yasağının sınırı da evinin iki metre yanında. Hükümetin aldığı karar doğrultusunda İş-Kur’da geçici işe yerleştirilen Fidan, yasak kalkar-kalkmaz evine döndü. Evini onaran Fidan hayatına kaldığı yerden devam edecek. Dönmeye mecbur olduğunu söyleyen Fidan, “Dört öğrencim var. Şimdi İş-Kur’dayım ama Haziran ayında süre doluyor, çıkaracaklar. Sonra yine işsiz kalacağım. Yardım aldım, 2 kez 300, bir kez 250 lira, yiyecek döşek, battaniye aldım. İş-Kur’a geçtikten sonra yardımlar kesildi. Şu anda sadece 250 lira alıyorum,” dedi.

Mahallelerde yeniden mahalle sakinlerinin sesleri duyulsa da, çatışmaların izleri yerli yerinde duruyor. Duvarlarda kurşun izleri, evlerin içinde ise çatışmalardan kalan çöpleri görmek mümkün.

Savaş Mahallesi’ndeki evi çatışmaların ortasında kalanlardan biri de Üdün ailesi. Üdün, eşi ve kızı, 6 ay boyunca kayınpederinin evinde yaşadı. Yasak kalkınca dönmek istedi ancak evde yaşamak mümkün değil. Hem evde ağır hasar var, hem de elektrik ve su yok. Hergün evini görmeye giden Üdün, “Dışarıda kayınpederimde kaldık uzun süre. Ama aklımız hep evimizdeydi, ne oldu, ne bitti, ne yaptılar diye aklımız sürekli buradaydı. Açıldı geldik ama keşke gelmeseydik diyebiliyorum artık. En azından o halini görmezdim, dağınık kırık dökük halini görmezdim. Geri gelmeyi düşünüyoruz ama zararımızı karşılarlarsa geliriz. Herkes gelir. Ama bu halde kim gelir buraya, affedersiniz hayvanı bağlarsanız yaşamaz burada,” diye konuştu.

Üdün’ün hemen üst katında oturan Han ailesinin durumu da aynı. Evi tavanı, isabet eden bir havan mermisi nedeniyle delinmiş. Evde neredeyse sağlam cam kalmamış. Evinin içini temizleyen Cemile Han da taşınamıyor. Nedenini ise şöyle açıklıyor: “Gelince duvarları gördüm, şok oldum, camları gördüm, şok oldum. Bulaşık makinası yerdeydi. Bıraktığım ev değildi. Bu durumda yaşanır mı? Bence yaşanmaz bu evde. Komşular gelse, su, elektrik bırakılsa, gelip evde otururum. Yapılmasa gelip yaşamam. Dört çocuğum okula geliyor. Şimdiye kadar 1 milyar kira yardımı alıyorduk, yasak kalktı, 1 milyarı da keserler el ele baş başa kalırız. 1 milyar dışında yardım alamadık,” diye konuştu.

Savaş Mahallesi’ndeki bu binanın sakinleri gündüz evlerini kontrol etmek için geliyor. Hırsızlık olaylarının artması üzerine ek tedbirler alıyorlar, karanlık çökünce de yeniden yaşadıkları evlere dönüyorlar.

Sur’da Hayat “Normale” Dönemiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:37 0:00

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG