Erişilebilirlik

Sur Hem Karanlık Hem Susuz


Sur Hem Karanlık Hem Susuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00

Sur’un Ali Paşa ve Lalebey Mahallelerinin bazı sokakları zifiri karanlık. Sokak lambası dışında ışık yok. Karanlığın nedeni elektrik kesintisi. Mahalle sakinleri sokak lambalarının altında toplanarak sohbet ediyor. Sohbetin konusu aynı: mahallerin boşaltılması.

Kentsel dönüşüm kapsamına alınan iki mahallenin önemli bir kısmı boşaltıldı. Evlerinin kamulaştırma bedelini alanlar, bir daha dönmemek üzere Sur’u terketti. Bedeli az bulanlar ise mahkemeye başvurdu. Ancak daha mahkeme sonuçlanmadan Sur’u terketmeleri istendi. Ancak bazı aileler çıkmamakta ısrar etti. Bunun üzerine hem elektrik hem de suları kesildi. Çevredeki mahallelerden günlük ihtiyaçları için su taşıyan mahalle sakinleri, yatma vaktine kadar sokak lambasının altında oturuyor. Üç günden bu yana elektriksiz ve susuz olan mahalleliler tepkili.

Bir evde 20 kişi yaşadıklarını söyleyen Cemal Tayurak, Amerika’nın Sesi’ne, “Elektrik ve suyu kestiler, bizi zorla çıkarmaya çalışıyorlar. Verdikleri fiyat az, 135 metrekare, iki katlı evime 87 milyar verdiler. Ben 20 nüfus yaşıyorum bu evde. Bu parayla bu kadar kişi nereye gidelim? Nereye gideceğimizi bilmiyoruz, çaresiz kaldık. Yoksul olmasak zaten burada yaşamazdık. Bu perişanlık yüzünden bir yere de gidemiyoruz” dedi.

Kirlenen elbiselerini kameralara gösteren Sıtkı Aktaş ise, su taşımaktan yorulduğunu söyledi. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Aktaş, “Kirliliğimizi görüyorsunuz. Namaz bile kılamadım, ne su var ne elektrik var. Ben ve dört çocuğum bu evdeyiz. Bana 105 bin lira vermişler. Nereye gideyim, nereye gidebiliriz. Toplam 20 nüfusumuz var evde. Sabahtan beri camiden su çekiyorum” diye konuştu.

Susuzluğun cefasını en çok çeken kadınlar. Su kesintisi nedeniyle ev işleri aksayan kadınlar da tepkili. Cahide Toprak yıllardır yaşadığı mahallesindeki son günlerinde dertli. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Toprak, “Elektriksiz ve susuz olmuyor ama ne yapalım? Herkes gibi biz de oturuyoruz. Kim ne yapıyorsa ben de onlar gibi yapıyorum. Çaresizim, imkanımız olsa bir dakika durmayız burada. Buradakilerin herbiri diğerinden kötü durumda, imkansızlık içindeyiz. Bütün her şeyi biriktirdik, bekliyoruz. Gelin evimizin halini görün. Nereden su getirelim. Ne devlet su veriyor, ne belediye su getiriyor. Üç gündür susuz yaşıyoruz. Başka ne diyeyim” diye konuştu.

Mahallelerdeki sokak lambaları güvenlik gerekçesiyle yakılıyor. Ramazan ayının başlaması mahalle sakinlerini daha çok endişelendiriyor. Elektriksiz ve susuz nasıl oruç tutacaklarını kara kara düşünüyorlar.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG