Erişilebilirlik

Süper Salı'dan Önce Son Önseçim


Süper Salı'dan Önce Son Önseçim
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Güney Carolina’da yaklaşık iki haftadır devam eden başkanlık önseçimleri, Cumartesi günü Hillary Clinton ile Bernie Sanders arasında tercih yapacak Demokrat Partili seçmenlerin sandığa gitmesiyle son bulacak. Uzmanlar, 20 Şubat’ta Cumhuriyetçi cephede Donald Trump’ın zafer kazandığı Güney Carolina’daki önseçim sonuçlarının, iki parti için de başkanlık yarışının seyrini önemli ölçüde etkileyeceğini söylüyor.

Cumhuriyetçi ve Demokrat Partili aday adayları, haftalardır önseçimlerin yapılacağı Güney Carolina eyaletinde kampanya yapıyor. Cumhuriyetçiler 20 Şubat’ta tercihini yaptı. Demokratlar da, yarın sandık başına gidecek.

Uzmanlara göre, Güney Carolina önseçimlerinden çıkacak sonuçlar, başkanlık seçim süreci için büyük önem taşıyor. Winthrop Üniversitesi'nden Scott Huffmon bu önseçimin neden önemli olduğunu, “Güney Carolina’daki Demokrat Parti önseçimlerinde ağırlıklı olarak Afrika kökenli Amerikalılar oy kullanacak. Siyah Amerikalılar’ın yüzde 90’ının Demokrat Parti’ye oy verdiği düşünülürse, bu eyaletin hangi aday adayını tercih ettiği Demokratlar için son derece önemli” diyerek açıklıyor.

Anketlere göre, siyah seçmenin tercihi Hillary Clinton. Afrika kökenli Amerikalılar’ın desteğini pekiştirmek isteyen Clinton, çocuklarını şiddete kurban veren annelerin katıldığı duygusal bir forum düzenledi. Foruma katılanlar arasında, Florida’da bir mahalle bekçisi tarafından öldürülen siyah genç Trayvon Martin’in annesi de vardı ve Clinton'a destek verdiğini açıkladı.

Clinton bu tür toplantılar düzenlerken, Bernie Sanders kampanyasını diğer eyaletlerde sürdürmeyi tercih etti. Sanders Güney Carolina’ya önseçimlerden bir gün önce gitmeyi seçti.

Scott Huffmon, Cumhuriyetçi cephede Donald Trump’ın kazandığı Güney Carolina zaferinin, stratejik öneme sahip olduğunu söylüyor. Huffmon'a göre Güney Carolina eyaletine hitap eden bir aday, Amerika'nın bütün güney eyaletlerine hitap ediyor demek. Yakın geçmişte 11 güney eyaletinin desteğini kazanan Cumhuriyetçi adaylar, hep başkan seçilmiş.

Huffmon ve diğer uzmanlar, Trump’ın Cumhuriyetçi Parti adaylığına henüz kesin gözüyle bakmıyor. Marco Rubio desteğini arttırırken, Ted Cruz da yarıştan çekilmiş değil. Ancak Huffmon, Trump’ın kazandığı her zaferle başkan adaylığına biraz daha yaklaştığını da doğruluyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG