Erişilebilirlik

Süper Salı'dan Galip Çıkan Mitt Romney Ne Kadar Güçlü?


Delege sayısını açık farkla arttırmasına rağmen Cumhuriyetçi Partili seçmenler arasında da Mitt Romney'in Barack Obama'yla mücadele edecek kadar güçlü bir aday olduğundan kuşku duyanlar var

Mitt Romney için Salı gecesi çok başarılı bir geceydi. 10 eyalette yapılan önseçimlerde en çok delegeyi kazanmayı başaran Romney, kritik öneme sahip Ohio önseçimini de kıl payı kazandı. Ohiolu seçmen Pat Zadnik Romney’e oy verdiğini söylüyor: “Mitt Romney’e oy verdim çünkü en güçlü aday olduğunu düşünüyorum. Artık bu önseçimlerin biran önce bitmesini ve partinin Barack Obama’yı yenmeye odaklanmasını istiyorum.”

Casey Welch, son ana kadar kararını veremeyen seçmenlerden biri. O da şunları söylüyor: “Bugün Mitt Romney’e oy verdim. Çünkü ekonomiyi toparlayacak ve Amerika’da ilerleme sağlayacak en iyi aday olduğunu düşünüyorum.”

Ancak Cumhuriyetçi seçmenlerin birçoğu hala emin olamıyor. Partinin önde giden adayı Romney, rakiplerini ezen bir aday değil. Bunun yanında bazı seçmenler daha muhafazakar olan Rick Santorum veya Newt Gingrich gibi adayların kutuplaştırıcı olduğunu düşünüyor. Santorum sosyal konuları öne çıkarırken seçmenler ekonomik sorunlara odaklanmış durumda.

Ohiolu seçmen Jinnie Buskirk, görüşlerini şöyle dile getiriyor: “Ben Romney’e oy verdim çünkü onun iyi bir işadamı olduğunu düşünüyorum. Ben devleti bir işletme olarak görüyor ve başındaki kişinin ne yaptığını bilmesini istiyorum.”

Önseçimlerde önemli olan unsur delege sayısı. Partinin adayı seçilebilmek için 1144 delegenin desteğini garantilemek gerekiyor.

Romney’in başrakibi Rick Santorum Ohio’da birinci olamadı ama önemli bir başarıya imza attı. Santorum şunları söyledi: “Bu gecenin sonuçları çok açık. Tüm zorluklara rağmen ülke çapında zaferler elde ettik. İşimizin bittiğini söylediler; biz hep yeniden canlandık.”

Seçmen Jack Auer bu durumdan çok memnun: “Bütün adayların sorunları var. Ancak Santorum siyasi görüşlerinde hep tutarlı olmuştur. Sosyal konularda özellikle. Bu önemli. Tabii, benim için de en önemli konu ekonomik koşullar.”

Bunun yanında Cumhuriyetçi olmalarına rağmen 2012 seçiminde Başkan Obama’ya oy vereceğini söyleyenler de var.Jack Payne de bunlardan biri: "Cumhuriyetçi Parti’nin sağcı muhafazakarların işgali altında olduğunu düşünüyorum. Bence Amerikan halkının ihtiyaçlarından çok uzaklar."

Bu önemli bir görüş çünkü Ohio eyaleti bazen Demokrat Parti’ye bazen Cumhuriyetçi Parti’ye oy veriyor.

XS
SM
MD
LG