Erişilebilirlik

Sultanahmet’te Ölenlerin Tümü Alman


Emniyet, Sultanahmet’te dün meydana gelen terör saldırısıyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Gözaltına alınan bir kadın serbest bırakıldı. Almanya İçişleri Bakanlığı’na bağlı Federal Asayiş Bürosu (Bundeskriminalamt) bir ekip de Türk Emniyeti’nin yürüttüğü soruşturmaya destek vermek için İstanbul’a geldi.

Dün intihar bombacısı dışında terör saldırısında ölenlerinin 9’unun Alman birinin ise Peru vatandaşı olduğu açıklanmıştı. Bugün Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sawsan Chebli ölenlerinin tümünün Alman vatandaşı olduğunu duyurdu.

Alman vatandaşı dokuz kişinin isimleri ise şöyle:

Marianne Faber, Adolf Jurgen Glorius, Rüdiger Karl Faber, Steffen Höppner, Rudolf Krollman, Karin Erika Franke-Dütz, Gernot Eike Mildner, Gerhard Günther Höppner, Hiltrud Krollman ve Rudiger Becker.

Efkan Ala: Saldırgan hedef kitlemiz arasında yer almıyordu

Saldırıda on yurttaşını kaybeden Almanya’nın İçişleri Bakanı Thomas de Maizière de terör saldırısının gerçekleştiği İstanbul’da Türk mevkidaşı Efkan Ala’yla görüştü. İki bakan daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

2’si ağır yaralı 11 kişinin hastanelerde tedavisinin sürdüğünü belirten Efkan Ala, saldırıyı gerçekleştiren kişiyi Türk emniyetinin takip etmediğini söyledi.

Ala, ‘‘parmak izi ve bir hafta öncesinde kayıt olduğuna dair sorunuz doğrudur. Ancak hedef kitle aranan şahıslar arasında bulunmamaktadır. Diğer ülkelerin bize gönderdiği hedef şahıslar arasında şu ana kadarki tespitlerimiz bulunmamaktadır. Bu çerçevede değerlendirmeler yapılıyor. Bundan sonra daha sık bir iş birliği çerçevesinde mücadele yürütülecektir" dedi.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan kadın, serbest bırakıldı

Küresel terörün gelecek 100 yılda insanlığın en önemli sorun başlığı olduğunu vurgulayan İçişleri Bakanı, bu durumun terörün kimliğine bakmadan ülkeler arasında etkili işbirliğini gerekli kıldığını söyledi.

İçişleri Bakanı, soruşturma kapsamında bir kişinin gözaltına alındığını açıklasa da o kadın ilerleyen saatlerde serbest bırakıldı. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nce gözaltına alınan (Leyla Ş.) kadın, cep telefonunu kaybettiğini ispat edince serbest kaldı.

Almanya İçişleri Bakanı’ndan Türkiye turizmine destek

Konuk İçişleri Bakanı ise saldırıyı kınamak ve ölen alman yurttaşlarının yasını tutmak için İstanbul’a geldiğini ifade etti. Thomas de Maizière, bu saldırının Alman vatandaşlarının Türkiye’ye yaptığı turistik seyahatleri etkilemeyeceğini savundu.

‘‘Şu aşamada Türkiye'ye yapılacak ziyaretlerin iptal edilmesi için hiçbir neden görmediğimizi belirtmek istiyorum. Alman İçişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde belirtilen belli kriz bölgelerine gidilmemesi uyarıları dışında Türkiye'ye gelmek isteyen herkesin, gelme konusunda içinin rahat olmasını ifade etmek istiyorum. Bu saldırı insanlığa karşı yapılmıştır. Türk hükümetine ve Türk yetkililerine, dünden beri yardım eden sayısız kurum ve kuruluşa yürekten teşekkürlerimizi ifade etmek istiyorum.’’

Alman İçişleri Bakanı, terör saldırısının doğrudan Almanya’yı hedef aldığına dair bir ipucunun ortaya çıkmadığını da ifade etti.

Almanya İçişleri Bakanı: Terörün amacı iki ülke arasındaki işbirliğini bozmaksa başarısız oldu

Soruşturma çerçevesinde çıkan tüm sonuçları bulguları paylaşmaya hazır olduklarını belirten Efkan Ala’ya da teşekkür eden Thomas de Maizière, gelecek hafta Ala'yla gelecek hafta yasadışı göç başlığını görüşmek üzere Berlin’de bir araya geleceklerini hatırlattı. Alman bakan, ‘‘yasa dışı göç ve bu çerçevede alınacak önlemler son olay karşısında terörle mücadele konusu da ele alınacaktır. Teröristlerin amacı iki ülke arasında işbirliğini bozmak veya herhangi bir şekilde zedelemekse başarısız olmuşlardır. Tam tersine Türkiye ve Almanya iş birliği konusunda daha da birbirine yaklaşmaktadır" dedi.

Davutoğlu karanfil bıraktı, hastanede yaralıları ziyaret etti

Daha sonra iki bakan saldırının gerçekleştiği Sultanahmet Meydanı’na gitti. Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da orada onlara katıldı. Dört siyasetçi terör saldırısında hayatını kaybedenlerin anısına Dikilitaş’ın önüne karanfil bıraktıktan sonra Samatya’daki İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören yaralıları ziyaret etti.

Haluk Koç: Bir ülkede cinayet işleniyorsa sorumlu hükümettir

Muhalefet ise terör saldırısıyla ilgili hükümete yönelik eleştirilerini sürdürdü. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen parti sözcüsü Haluk Koç, bir kez daha terör saldırısında hükümeti sorumlu tuttu.

Koç, ‘‘bu saldırı nasıl oluyor? Bu soruyu sorduğun zaman vatan hainisin. Nasıl oluyor? Kim bu adam? Sudi Arabistan doğumlu. Suriye uyruklu gelmiş 5 Ocak'ta biyometrik olarak tanınacak bütün bilgileri emniyete vermiş. İkametgah çıkartmış. Üç kişi ile birlikte bir evde kalıyor. Retinası okunuyor, parmak izi biliniyor. Takipte. Fransa'da patlamalar olduğunda birisi bağırdı. Bir ülkede cinayet işleniyorsa o ülkenin hükümeti sorumludur’’ dedi.

MHP: Güvenlik zafiyeti yoksa Alman İçişleri Bakanı’nı mı istifaya davet edelim

Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkan Vekili Erkan Akçay ise içişleri bakanının istifa etmesi gerekirken ‘güvenlik zafiyeti yoktur’ açıklaması yapıldığını söyledi.

TBMM'de gazetecilerin sorunlarını yanıtlayan Akçay, ‘‘patlamanın üzerinden iki saat geçmeden hükümet yetkilileri utanmadan sıkılmadan güvenlik zafiyeti yok diyorlar. Hani yaramaz çocuklar suç veya kabahat hissedince ben yapmadım derler ya bu suçluluk psikolojisinden mi kaynaklanıyor? Güvenlik zafiyeti yoksa suçlu kim? Alman İçişleri Bakanını mı kabahatli mi tutacaksın? Bu kadar yetkisiz ve sorumsuzlarsa Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı değil de o zaman ben de buradan Alman İçişleri Bakanını istifaya davet edeyim’’ diye konuştu.

Teröre protestoya sözlü müdahale

Bu arada bugün Sultanahmet saldırısını protesto etmek için buluşan "Halk Kazanacak İnisiyatifi" üyelerine bir grup önce sözlü ‘köpekler, vatan hainleri, utanmazlar’ diye bağırarak sözlü tacizde bulundu. Terörü protesto eden grubun biz burada ‘ölümleri protesto ediyoruz’ demesi üzerine gerilim arttı. Ancak bu sırada sözlü tacizde bulunan grup arasında bir arbede yaşandı. Sözlü tacizde bulunan gruptan birinin bıçak çıkarması üzerine polis, bıçaklı kişiyi gözaltına aldı.




STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG