Erişilebilirlik

Tunuslu Muhalefet Liderinin Cenazesinde Çatışma Çıktı


Suikast sonucu öldürülen solcu lider Şükrü Belayid’in cenaze törenine en az 50 bin kişi katıldı, polis çatışmaların çıkması üzerine göstericilere karşı gözyaşartıcı gaz kullandı

Belayid’in Tunus bayrağına sarılı tabutu çevresinde toplanan ve şeriat karşıtı sloganlar atan öfkeli kalabalığın zaman zaman polisle çatışmaya girdiği bildiriliyor.

Belayid’in portrelerini taşıyan göstericiler, mücadeleye devam çağrısı yaptı.

Göstericiler ayrıca hükümet ve iktidardaki İslamcı Ennahda Partisi’nin lideri Raşid Ganuşi aleyhinde sloganlar attı, kendisini “suçlu, suikastçı” diye niteledi. Belayid’in ailesi ve destekçileri suikasttan hükümeti suçlasa da, bir kanıt gösteremedi. Suikastı üstlenen ise olmadı.

Cenaze Tunus’un kurucusu eski Devlet Başkanı Habib Burgiba’nınkinden bu yana düzenlenen en yüksek katılımlı cenaze oldu.

Göstericiler mezarlık yakınında polisle çatışmaya girip araçları ateşe verince polis kalabalığa göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Polis, başkent Tunus’ta çok sık çatışma çıktığı belirtilen İçişleri Bakanlığı dışında da göstericilere gözyaşartıcı gaz kullandı.

Tunus, iki yıl önce Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da büyük siyasi değişimlere yol açan Arap Baharı’nın beşiğiydi. Polisin zulmüne uğrayan bir seyyar satıcının kendisinin yakmasının ardından patlak veren ayaklanmalar, Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali’nin ülkeyi terk etmesiyle sonuçlandı. Siyasi dönüşüm diğer ülkelere göre nispeten pürüzsüz yaşansa da Tunus, o zamandan bu yana ülke siyasetine egemen olan İslamcılar ve laik muhalefet arasında gerginliklere sahne oldu. Ülke ayrıca sosyal ve ekonomik kalkınmadan da yoksun kaldı.

Şükrü Belayid’e düzenlenen suikast ise bu pürüzsüz siyasi geçiş dönemini sona erdirmiş görünüyor. Muhalefet lideri, Tunus’ta evinin dışında yakın mesafeden vurularak öldürülmüştü. Motosikletli saldırganlar kaçmayı başardı. Suikastı izleyen birkaç saat içindeyse ülkede siyasi gösteriler patlak verdi.

Olayın ardından Başbakan Hamadi Cibali, muhalefeti yumuşatmak amacıyla kabineyi değiştireceğini açıkladı. Ancak Cibali’nin Ennahda üyesi yardımcısı hükümetin dağıtılmasına karşı çıktı. Ennahda içinde de bu konuda görüş ayrılıkları bulunuyor.

Ülkenin en büyük sendikası genel grev çağrısında bulundu. Greve uyan birçok işyeri bugün çalışmazken, Tunus Havayolu da bugün tüm uçuşlarını iptal etti.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG