Erişilebilirlik

Sudan Olağanüstü Hal İlan Etti


Sudan, çatışmaların yaşandığı güney sınır bölgesinde olağanüstü hal ilan etti.

Resmi haber ajansı SUNA, yayınlanan kararnamenin Devlet Başkanı Omer Beşir’e şüpheli kişileri tutuklama ve bunları kurulacak özel mahkemelerde yargılama yetkisini verdiğini bildirdi.

Kararnamede sınır bölgelerinde oturan kişilerin anayasal haklarının askıya alınması ve Güney Sudan’a ticari ambargo uygulanması da yeralıyor.

Sudan, tartışmalı sınır bölgesi Helig’de tutuklanan üç yabancıyla bir Güney Sudanlı’yı casuslukla suçladı. Ancak bir yardım kuruluşu, tutuklanan kişilerin bölgeyi mayından temizlerken yakalandıklarını bildiriyor.

Haberlere göre tutuklandıktan sonra sorgulanmak için başkent Hartum’a götürülen üç yabancıdan biri İngiliz, biri Norveçli biri ise Güney Afrikalı.

Sudanlı yetkililer, yabancıların tartışmalı bölgeye vizesiz girdiklerini ve güney hesabına casusluk yaptıklarını önesürüyor.

Sudan Haber Merkezi, savunma yetkililerine dayanarak zanlıların savaşla ilgili bilgi topladığını ve ellerinde askeri malzeme bulunduğunu bildirdi.

Norveç Halka Yardım kuruluşunun bir yetkilisi , bir örgüt görevlisinin bölgeyi mayından temizleyen bir ekiple çalışırken tutuklandığını açıkladı.

İngiliz ve Norveç elçilikleri tutuklamalarla ilgili iddiaları soruşturduklarını bildirdi.

Zengin petrol yataklarının bulunduğu Heglig’de hem Güney Sudan hem de Sudan hak iddia ediyor.

Güney Sudan, 21 yıl süren iç savaştan sonra geçen yaz Sudan’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etmişti. Sınırdaki bölgenin statüsü ise daha sonra belirlenecekti.

Petrol yataklarının üçte ikisi güneyde, Güney Sudan’da: petrol satışı için gerekli boru hattı ise kuzeyde, Sudan’da bulunuyor. İki ülke arasında petrol gelirinin paylaşımıyla ilgili ilgili anlaşmazlık halen giderilemedi.

Son çatışmalar, 2 milyon kişinin öldüğü iç savaşın yeniden alevleneceği yolundaki kaygıları artırmış bulunuyor.

Gerginliğin yeni bir savaşa dönüşmesini önlemek isteyen Amerika bu hafta BM Güvenlik konseyine bir karar tasarı sundu. Tasarı, Afrika Birliği’nin hazırladığı barış planını 90 gün içinde uygulamaya koymamaları halinde iki ülkeye de yaptırımlar uygulanmasını öngörüyor.

XS
SM
MD
LG