Erişilebilirlik

Sıtma Aşısından Sevindirici Sonuçlar


Sıtma Aşısından Sevindirici Sonuçlar
Sıtma Aşısından Sevindirici Sonuçlar

Afrika ülkelerinde bebekler üzerinde denenen yeni sıtma aşısından olumlu sonuçlar alındı

Sahra Çölü’nün güneyindeki ülkelerde yapılan denemelerde aşının hastalığa yakalanma riskini yarı yarıya azalttığı belirlendi.

Denemeler uluslararası ekipler tarafından sıtma hastalığının yaygın olarak görüldüğü Kenya, Gana, Tanzanya, Burkina Faso, Mozambik, Malawi ve Gabon’da yapıldı.

Aşının güvenliğini sınamak için son iki yıl içinde bu ülkelerde yapılan denemelere, yaşları 5 ile 17 ay ve 6 ile 12 hafta arasında değişen 15,000 çocuk katıldı.

Denemelerde, aşının üç tam dozunun verildiği 5/17 ay grubundaki 6,000 çocukta sıtma riskinin yüzde 47 oranında azaldığı görüldü.

Küçük yaş grubunun sonuçları yıl sonuna doğru, tüm denemenin kesin sonuçları ise 2014’de belli olacak.

Tedavisi mümkün olmasına rağmen sıtma hastalığı her yıl bu ülkelerde 700,000 çocuğun canını alıyor. BM Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Afrika’da sıtmadan her 45 saniyede bir çocuk ölüyor.

Son rakamlara göre tüm dünyada 2010 yılında 225 milyon sıtma vakası görüldü. 2009 yılında ise, çoğu bebek ve çocuk olmak üzere 781,000 kişi sıtmadan öldü.

Sıtma, plazmodium adlı parazitlerin, dişi anofel sivrisinekleriyle insanlara bulaşmasıyla yayılan ateşli bir hastalık. En yaygın belirtileri halsizlik, neşesizlik, iştahsızlık, baş ağrısı, sırt ve bacak ağrıları, şiddetli titreme, ateş ve terleme olarak görülüyor.

XS
SM
MD
LG