Erişilebilirlik

750 STK’dan Hükümete "Adım" Çağrısı


Diyarbakır'da STK'ların ortak açıklaması
Diyarbakır'da STK'ların ortak açıklaması

Doğu ve Güneydoğu’daki 750 sivil toplum kuruluşu PKK’nın eylemsizlik kararının ardından bir kez daha ortak açıklama yaptı. STK’lar bu kez hükümete adım atma çağrısı yaptı. Operasyonların durdurulmasını isteyen STK’lar Öcalan’la yeniden görüşülmesi çağrısı yaptı.

Bölgedeki 20 ilden 750 STK temsilcisi Diyarbakır’da bir araya gelerek ortak bir deklarasyon yayınladı. Kürtçe ve Türkçe hazırlanan deklarasyonu Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu okudu.

Ebedinoğlu, yaklaşık 5 aydır şehirleri içine alan ağır sonuçları olan bir çatışma dönemine girildiğini söyledi. Ebedinoğlu, “Dağda, ovada, sokakta yüzlerce evladımız ve kardeşlerimizi yitirdik, kan gövdeyi götürdü, feryatlar çığlıklar yükseldi. Avucumuzdaki kalıcı barış umudumuzu nerdeyse yitiriyoruz” dedi.

Ebedinoğlu, silahların susması için yapılan çağrılara PKK’nın eylemsizlik kararı alarak yanıt verdiğini hatırlatarak, eylemsizliğin çözüm sürecini yeniden değerlendirilmesi için fırsat olduğunu söyledi.

Hükümetten PKK’nın eylemsizlik kararını bir takım afaki gerekçelerle itibarsızlaştırmaması gerektiğini savunan Ebedinoğlu, hükümetten adım atmasını istedi. Ebedinoğlu, “Aksine bu kararı karanlık günlerden çıkış için bir olanak olarak değerlendirmelidir. Operasyonları durdurmalı, çözüm sürecinin işlemesini sağlamak üzere Öcalan ile görüşmelerin başlanmasını hemen sağlamalıdır. Müzakere masasının tekrar kurulması için tarafları; toplumsal kesimlerin ortak talebi olan kalıcı barışı tesis etmek adına çalışmalara başlamaya çağırıyoruz” diye konuştu.

Ebedinoğlu, ulusal ve uluslararası kamuoyunun da çağrıya destek vermesini istedi. Açıklamaya katılanlar daha sonra barış güvercini uçurdu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG