Erişilebilirlik

STK’lardan Hükümet ve PKK’ya Çağrı


Diyarbakır’da bulunan 14 sivil toplum kuruluşu temsilcisi, son günlerde artan çatışma ve gerilimlere dikkat çekmek için yaptığı ortak açıklamada hükümete ve PKK’ya çağrı yaptı. HDPli milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının gerilimin arttıracağı vurgulanan açıklamada çözümün hendek ve operasyonlarda değil mecliste olduğu vurgulandı.

Aralarında Diyarbakır Barosu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Eczacılar Odası, Mazlum-Der, Ticaret ve Sanayi Odası gibi kurumların bulunduğu 14 STK adına, Baro Başkan Vekili Ahmet Özmen açıklama yaptı.

Özmen Türkiye’nin zor bir süreçten geçtiğini belirterek, son günlerde HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarıyla ilgili tartışmalara dikkat çekti. Özmen, Türkiye’de, dokunulmazlıkların kaldırılmasının ne gibi sonuçlar ürettiğini geçmişte gördüğüne dikkat çekerek, “1994’te DEP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve Meclis’te gözaltına alınıp tutuklanmaları, Türkiye’de çok kanlı bir sürecin fitilini ateşlemişti. Tarihe “demokrasi ayıbı” olarak geçen bu adım; siyasi mekanizmaları tüketmiş, hak ve özgürlük çizgisini geriye çekmiş ve demokratik yaşama çok büyük zararlar vermişti. Aradan gecen bunca zamandan ve alınan mesafelerden sonra tekrar dokunulmazlıkların kaldırılmasının gündeme taşınması ağır bir hatadır. HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması; demokratik temsil ilişkisini ortadan kaldıracak, siyasete olan inancı zayıflatacak, mevcut problemin daha da karmaşıklaşmasına yol açacak ve nihayetinde telafisi güç olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Maliyeti tüm toplum tarafından ödenecek böylesi bir girişim kabul edilemez. Bu itibarla bundan bir an önce vazgeçilmelidir” dedi.

Özmen, operasyonların ve hendeklerin çözüm olmadığını ifade ederek, çözüm için meclisi adres gösterdi. Özmen, “Sorun ne hendek kazmak ve barikatlar yapmakla çözülebilir, ne de sokağa çıkma yasakları koyarak operasyonlar yapmak ve demokratik alanı daraltan enstrümanlara yönelmekle. Çözümün adresi meclistir. Çözümün yolu da siyaset ve müzakeredir. Siyaset harici her yol bizi çıkmaza götürür ve işi içinden çıkılmaz hale getirir. Biz Diyarbakır’daki sivil toplum kuruluşları olarak; demokratik siyasete inanıyoruz. Bütün toplumsal meselelere ancak demokratik siyasetin içinde ve diyalogla çare bulunabileceğini düşünüyoruz. Bunun içinde Siyaset kurumlarını, gerilimleri yükseltecek diyalog kanalarında sıkıntı yaratacak bir dil ve üsluptan kaçınmaya ve kesintiye uğramış olan çözüm sürecini bir an önce yeniden hayata geçirmeye çağırıyoruz. Geri dönülmez bir noktaya varmadan çatışmaların bitirilmesini ve müzakerelerin yeniden başlamasını talep ediyoruz” diye konuştu. Özmen, yeni bir diyalog sürecinin başlaması için ellerinden gelen her türlü destek ve katkıyı sunmaya hazır olduklarını da sözlerine ekledi.

Özmen’in açıklama yaptığı saatlerde Sur ilçesinde ve dışında da olaylar devam ediyordu. Sur yakınlarındaki 6 katlı Bayram apartmanı sabah tarandı. Binanın birçok katına kurşun isabet etti. Olayda yaralanan olmadı.

Bu arada Sur İlçesine yakın başka bir bölgede ise bir öğretmen evinde kurşunlara hedef oldu. Sınıf öğretmeni Mevlüde Ketani 8'inci kattaki evinde bulunduğu sırada başından vuruldu. Başından ağır yaralanan Ketani Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırıldı. Ketani’ye isabet eden kurşunun Sur bölgesinden geldiği tahmin ediliyor.

Demokratik Bölgeler Partisi tarafından Sur’daki sokağa çıkma yasağı ve operasyonları protesto amacıyla düzenlenmek istenen yürüyüşe polis izin vermedi. Batıkent meydanında toplanan grubun yürümekte ısrar etmesi üzerine polis tazyikli suyla müdahale etti. Müdahalenin ardından sokaklara dağılan gruplar, tepkilerini gürültü çıkararak gösterdi.

Öte yandan Şırnak’ta da bir okul, PKK’lı bir grup tarafından yakıldı. Dicle Mahallesi’nde bulunan Sema Cıngıllıoğlu İlkokulu, bugün akşam saatlerinde PKK’lılar tarafından ateşe verildi. 13 dersliği, 28 öğretmen ve 694 öğrencisi bulunan 2 katlı okula gelen yüzü maskeli bir grup, kimsenin bulunmadığı bir sırada molotof kokteylleri ile sınıflarda yangın çıkardı. Okulun bir bölümü kullanılmaz hale geldi.

STK’lardan Hükümet ve PKK’ya Çağrı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:46 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG