Erişilebilirlik

21 STK Çözüm İçin İmralı’ya Gitmek İstiyor


Diyarbakır Barosu, Tabipler Odası, Ticaret Odası, KESK gibi 21 kuruluşun imzaladığı ortak bildiri, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'ndeki basın bilidirisiyle kamuoyuna açıklandı. Açıklamayı STK’lar adına Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu okudu.

Bedirhanoğlu, bölgede yaşanan olayların manevi ve toplumsal değerleri tahrip edici noktaya geldiğine dikkat çekerek, Dolmabahçe Sarayı'nda kamuoyuna açıklanan metnin, Kürt sorununun çözümü için tarihi bir fırsat olduğunu savundu. Bedirhanoğlu, “Ancak sorunun köklü ve kalıcı çözümüne odaklanılmamış, yasal ve anayasal değişiklikler üzerinde çalışılmamış, aksine Dolmabahçe Mutabakatı bir yana bırakılarak süreç heba edilmiştir. Aynı gelişmelere paralel olarak Sayın Öcalan ile yürütülen görüşmeler kesilerek süreç fiilen sona erdirilmiştir” dedi.

Bedirhanoğlu, sivil alanlardaki çatışmalara da dikkat çekti. Yerleşim yerlerindeki çatışmalara derhal son verilmesi çağrısı yapan Bedirhanoğlu, ”Türkiye halkları olarak bütün sorunlarımızı diyalog ve müzakere ile çözmek dışında bir şansımızın olmadığının herkesin bilmesi gerekir. Barışçıl çözüm yoluna dönülmesi için, tek taraflı / çift taraflı vb. kavramları geride bırakarak derhal yerleşim yerlerindeki çatışmalara son verilmeli, seçimlerin demokratik ve güvenli bir ortamda yapılması için azami özen gösterilmelidir. Demokratik bir süreç olan seçimlerin tezahürü nasıl olursa olsun, hükümeti hangi parti kurarsa kursun, hiç zaman kaybedilmeksizin ilk iş olarak diyalog ve müzakere süreci yeniden başlatılarak ateşkes ilan edilmelidir. Bu talep, tüm taraflara bir çağrımızdır” diye konuştu.

21 STK Çözüm İçin İmralı’ya Gitmek İstiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

Bedirhanoğlu, hükümetin izin vermesi halinde Öcalan’la görüşmek istediklerini ifade ederek ,”Bu bağlamda Sayın Öcalan ile kesilen diyalog sürecini yeniden başlatmak, bu süreci müzakereye dönüştürerek ilerletmek, halkımızı büyük acılara gark eden ve ülkemizi her açıdan büyük belirsizliklere ve uçurumlara sürükleyecek olan bu çatışmalı sürece son vermek için adım atmaya davet ediyoruz. Diyarbakır’daki sivil kurumlar olarak, demokratik sürece katkı bakımından üstümüze düşen her türlü sorumluluğu almaya hazır olduğumuzu önemle ifade etmek isteriz. Bu amaçla Hükümetin gerekli izni vermesi durumunda silahların devreden çıkarılmasına büyük katkı sağlayacağını düşündüğümüz Sayın Öcalan’la görüşerek kendilerinin mesajlarını topluma sunmak istediğimizi belirtmek isteriz” dedi.

Bedirhanoğlu, İmralı’ya gitmek için önümüzdeki günlerde resmi başvuru yapacaklarını da sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG