Erişilebilirlik

İstanbul Görüşmelerinden Sonuç Alınamadı


İstanbul Görüşmelerinden Sonuç Alınamadı
İstanbul Görüşmelerinden Sonuç Alınamadı

BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya’yla İran arasında yapılan görüşmeler başarısızlıkla sonuçlandı.

İki günlük görüşmelerde İran’ı Nükleer başmüzakereci Sait Celili; Amerika, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya'yı Avrupa Birliği'nin Dış İlişkiler Yetkilisi Catherine Ashton temsil etti.

Ashton, toplantı sonunda yaptığı açıklamada, İran'ın masaya ön koşullarla gelmesinden hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi; Tahran hükümetinin ayrıntılı tartışmalara hazır olmadığını ileri sürdü.

Ashton, İran’ın yaptırımlar ve uranyum zenginleştirilmesi konusunda birtakım önkoşullar ileri sürdüğünü ancak bu şekilde ilerleme sağlanmasının mümkün olmadığını söyledi.

Evsahipliği yaptığı için Türkiye'ye teşekkür eden Bayan Ashton, yeni tur görüşmelerin tarihinin belirlenmediğini ancak kapının açık olduğunu belirtti.

İran heyetinin başkanı Sait Celili ise müzakere sürecinin yararlı olabilmesi için ilk önce ortak bir mantık gerektiğini söyledi ve devamla “Ortak mantık yerine başka bir şey kullanırsanız, artık bu diyalog çerçevesinden çıkıp talimat çerçevesine girer. Kültürler arasındaki konuşmalar mantığa dayalı olmalıdır ki talimat çerçevesinde olmasın" dedi.

İran Ulusal Güvenlik Konseyi basın sözcüsü Ebulfazl Zührevend ise, toplantı atmosferini olumlu bulduğunu ve görüşmelerde İran’ın nükleer haklarının söz konusu olmadığını söyledi.

Karşı tarafın hesaplarında hata yaptığını önesüren Zührevend “Tutumumuz şeffaf, haklarımız da nettir ve bu yolu da şeffaf bir şekilde kat ediyoruz” dedi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı da İstanbul toplantısından büyük bir gelişme beklemediğini açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler, uranyum zenginleştirme programından vazgeçmediği için uzun bir süredir İran’a karşı, siyasi, askeri ve ekonomik yaptırımlar uyguluyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG