Erişilebilirlik

İstanbul, 2020 Yaz Olimpiyatlarına Ev Sahipliği İçin Finalde


Uluslararası Olimpiyat Komitesi 2020 Yaz Olimpiyatları için İstanbul, Tokyo ve Madrid’i seçti.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Mark Adams, dün Kanada’da, Quebec City’de yaptığı açıklamada, uzun toplantılardan sonra finale İstanbul, Madrid ve Tokyo’nun kaldığını açıkladı. Adams açıklamasında şunları söyledi:

“Çok ayrıntılı ve uzun tartışmalardan sonra yönetim kurulumuz İstanbul, Madrid ve Tokyo’nun finale kalmasına karar verdi. Bu üç kent, 2020 Yaz Olimpiyatlarına ev sahipliği yapmak için yarışacak.”

Bu açıklamayla üç kent için 2020 Yaz Olimpiyatlarına ev sahipliği yapma şansını elde etmek için sürecek 16 aylık kampanya başlamış oldu. Uluslararası Olimpiyat Komitesi, 2020 için kararını 2013 yılının Eylül ayında Buenos Aires’teki toplantısında verecek.

Diğer iki aday olan Doha ve Baku, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin toplantısında elendi. Petrol zengini Katar’ın başkenti Doha, Temmuz ve Ağustos aylarındaki aşırı sıcak hava nedeniyle yaz olimpiyatlarını Ekim’de yapmak istemişti ancak yönetim kurulu bunun başka spor olaylarıyla çatışabileceğini ileri sürerek Doha’yı elemeyi tercih etti. Azerbaycan’ın başkenti Baku ise, önemli bir uluslararası spor olayına hiç evsahipliği yapmadığı ve bu alanda çok tecrübesiz olduğu gerekçesiyle elendi.

Finale kalan üç kent içinde bugüne kadar olimpiyat deneyimi olan tek kent, Tokyo. Tokyo 1964 yılında olimipiyatlara ev sahipliği yapmıştı. Japonya Başbakanı Yohihiko Noda, 2020 olimpiyatlarına ev sahipliği yapmanın, ülkesinin geçen yılki büyük devrem ve tsunami felaketinden sonra toparlanmasının sembolü olacağını söyledi.

Spor eleştirmenlerine göre, Güney Kore’nin PyeongChang kentinin 2018 Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapacak olması, 2020 Yaz Olimpiyatları’nın da Asya’da yapılması karşısında bir engel oluşturabilir.

Madrid üçüncü kez Yaz Olimpiyatlarına aday. Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin İspanya’nın krizdeki ekonomisi nedeniyle Madrid’I seçmeyeceğini söyleyen çevreler mevcut.

Bu, İstanbul’un olimpiyatlara ev sahipliği yapmak için beşinci denemesi. Birçok kişi, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’na ev sahipliği yapmak için de başvurmuş olmasının, İstanbul’un şansını azaltacağını söylüyor. Uluslararası Olimpiyat Komitesi, bir kentin, bir yıl içinde iki büyük spor olayına ev sahipliği yapmasına sıcak bakmıyor.

XS
SM
MD
LG