Erişilebilirlik

Sırp Savaş Suçu Zanlısı Haciç Yakalandı


On binlerce masum insanın ölümünden sorumlu tutulan üç Sırp lider: Radovan Karaziç, Ratko Mladiç ve yeni yakalanan Goran Haciç (1993)
On binlerce masum insanın ölümünden sorumlu tutulan üç Sırp lider: Radovan Karaziç, Ratko Mladiç ve yeni yakalanan Goran Haciç (1993)

BM Yugoslavya Savaş Suçları Mahkemesi tarafından aranan son Sırp lider de yakalandı.

Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç, Goran Haciç adlı zanlının bu sabah dağlık Fruska Gora bölgesinde yakalandığını açıkladı.

1990’lı yıllardaki savaş sırasında Hırvatistan’daki ayrılıkçı Sırpların lideri olan Haciç yüzlerce Hırvat ve Boşnak’ın ölümünden sorumlu tutuluyor. Bosna savaşı sırasında Hırvatistan’da kurulan kısa ömürlü "Krayina Sırp Cumhuriyeti"nin liderliğini da yapan Goran Haciç, 2004 yılında hakkında tutuklama kararı çıkarılması üzerine ortadan kaybolmuştu.

Devlet Başkanı Tadiç, Haciç’in yakalanmasıyla hükümetinin Yugoslavya Savaş Suçları Mahkemesi’nin son talebini de yerine getirmiş olduğunu söyledi. Belgrat hükümeti daha önce Bosnalı Sırpların savaş suçu zanlısı iki lideri Radovan Karaziç ile Ratko Miladiç’i Lahey’deki mahkeme teslim etmişti.

Hakkında 14 aynı suçlama bulunan Goran Haciç cinayet ve katliamların yanı sıra Sırp olmayan binlerce kişiyi göçe zorlamakla da suçlanıyor.

Haciç'in de tutuklanmasıyla Sırbistan’ın AB üyeliği önündeki en büyük engel kalkmış oldu.

XS
SM
MD
LG