Erişilebilirlik

Srebrenitsa Katliamı Kurbanları Törenle Anıldı


1995 yılında Bosnalı Sırplar, Srebrenitsa'da yaklaşık 8 bin Boşnak erkek ve çocuğu katletmişti

Bosna Hersek’te Srebrenitsa katliamının 15 inci yıldönümü törenlerine binlerce kişi katıldı. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’nın yaşadığı en büyük katliamın kurbanlarından 775 kişinin toplu mezarlardan çıkartılıp, kimlikleri belirlenen cesetleri yeşil örtülü tabutlarda defnedildi. Sırplar katliamda sekiz bin Müslüman erkeği katletmişti.

Törene katılan bölge ülkelerinin liderleri arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da vardı. Erdoğan, yaptığı konuşmada, Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadic’in törene katılmasını barış açısından önemli bir adım olarak tanımladı.

Amerika’nın Bosna-Hersek büyükelçisi Charles English, Başkan Barack Obama’nın hükümetleri, savaş suçlusu Bosnalı Sırp general Ratko Mladiç’i yakalama çabalarını arttırmaya çağıran mesajını okudu.

Sırbistan’da saklandığı sanılan General Mladiç, Uluslarası Adalet Divanı tarafından katliamı düzenlemekle suçlanıyor.

Srebrenitsa, Bosna savaşı sırasında Birleşmiş Milletler tarafından “güvenli bölge” ilan edilmiş, çok sayıda Bosnalı Müslüman buraya sığınmıştı. Ancak General Ratko Mladiç komutasındaki Bosnalı Sırp birlikler 11 Temmuz 1995 tarihinde kenti ele geçirerek, çocuklar dahil 8 bin erkeği öldürdü. Bosnalı Müslümanların cesetleri daha sonra toplu mezarlarda bulunmuştu.

XS
SM
MD
LG