Erişilebilirlik

İsrail'e Havadan Baskı


Yardım filosundan Gazze'ye yola çıkabilen tek tekne
Yardım filosundan Gazze'ye yola çıkabilen tek tekne

İsrail'in Tel Aviv hava alanında hafta sonu uçakla gelmeleri beklenen yüzlerce Filistin yanlısı eylemciye karşı güvenlik önlemleri alınıyor.

Filistin yanlısı “havadan iniş” olarak adlandırılan eyleme hazırlık olarak uluslararası Ben Gurion hava alanına çok sayıda polis ve sınır muhafızı sevkedildi.

Cuma günü Avrupa’nın çeşitli yerlerinden Filistinlilerle dayanışma içinde olduklarını gösterme amacıyla 600 eylemcinin gelmesi bekleniyor.

Uçak seferlerini örgütleyen eylemciler İsrail hava alanında gösteri düzenlemeyi planlamadıklarını ancak işgal altındaki Filistinlilere desteklerini göstermek için Batı Şeria’ya bir haftalık ziyaret yapacaklarını açıkladı.

İsrail’in deniz ablukasını kırarak Gazze’ye yardım götürmeyi amaçlıyan filo ise Yunan limanlarında mahsur kalmış durumda.

Bugüne kadar sadece küçük bir Fransız teknesi Yunanistan’dan Gazze’ye doğru yola çıkabildi.

“Dignite al Karama” adlı 19 metrelik teknenin önceki gece gizlice bir Yunan limanından ayrıldığı öğrenildi. Teknenin 8 yolcusu arasında Fransa’nın solcu cumhurbaşkanı adayı Olivier Besancenot, Yeşil Partili Avrupa milletvekili Nicole Kiil-Nielsenve ünlü sendikacı Annick Coupe da var.

Sözcü, İsrail’in askeri müdahalesine karşı Fransa Dışişleri Bakanlığından koruma istediklerini söyledi ve limandan nasıl gizlice ayrıldıkları yolundaki bir soruya “Diğer gemiler gibi Pire’de değildik” diye yanıt verdi.

İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukayı delmeye çalışan filoda on kadar gemi bulunuyor. Gemilerden ikisi sabotaj yapıldığı için, diğerleri ise Atina hükümetinin koyduğu yasak nedeniyle Pire limanında mahsur kalmış durumda.

XS
SM
MD
LG