Erişilebilirlik

İsrail: İran Gemilerinin Süveyş'ten Geçişi Kaygı Yaratıyor


İsrail: İran Gemilerinin Süveyş'ten Geçişi Kaygı Yaratıyor
İsrail: İran Gemilerinin Süveyş'ten Geçişi Kaygı Yaratıyor

İsrail Başbakanı, İran’ın Süveş kanalından Akdeniz’e iki savaş gemisi gönderme girişimini büyük kaygıyla karşıladığını açıkladı. Tahran, 1979 İslam Devriminden beri ilk kez böyle bir girişimde bulunuyor.

Başbakan Benyamin Netanyahu, kabine toplantısında yaptığı açıklamada İran savaş gemilerinin Süveyş Kanalından geçmesini, Tahran’ın ortamın karışık olduğu bir dönemde bölgesel nüfuzunu yayma çabası olarak tanımladı.

Süveş Kanalı yetkilileri, bir İran fırkateyni ile destek gemisinin Pazartesi günü Suriye’ye gitmek üzere kanaldan geçmesini beklediklerini bildirdi. Yetkililer, İran devlet televizyonunun savaş gemilerinin Pazar günü kanaldan geçtiği haberini yalanladı.

Mısır’daki askeri yönetim, iki ülke arasında yıllardır süren gergin ilişkilere rağmen İran’ın gemileri için istediği transit geçiş talebini Cuma günü onaylamıştı.

Netanyahu, İsrail’in bölgede artan bir güvenlik tehdidi ile karşıkarşıya olduğunu ve buna uygun olarak savunma harcamalarını arttıracağını da söyledi.

İsrail, İran’ı Yahudi devletinin yıkılması yolunda yaptığı çağrılar ve nükleer programı nedeniyle kendi varlığına yönelik bir tehdit olarak görüyor. İsrailli yetkililer, İran’ın nükler silah üretmeyi amaçladığını öne sürüyor.

İran ise nükleer programının sivil amaçlı olduğunu savunuyor.

XS
SM
MD
LG