Erişilebilirlik

İsrail Parlamentosu Ermeni Soykırımını Tanımayı Görüştü


İsrail Parlamentosu Ermeni Soykırımını Tanımayı Görüştü
İsrail Parlamentosu Ermeni Soykırımını Tanımayı Görüştü

İsrail parlamentosu dışişleri bakanlığının uyarısına rağmen Ermeni soykırımını tanıma konusunu görüştü.

Bazı milletvekilleri Nazi soykırımında altı milyon ölü veren Yahudi halkı için, Türkiye’den gelecek tepkiyle rağmen Ermeni soykırımıyla özdeşlemenin manevi bir yükümlülük olduğunu savundu.

Oturuma katılan dışişleri bakanlığı yetkilisi İrit Lillian, şu sırada bu tür bir tanımanın İsrail’in stratejik çıkarlarına büyük zarar vereceğini söyledi. Türkiye ile ilişkilerin aylardır çok hassas ve kırılgan bir durumda olduğunu belirten yetkili bu konuda yeni bir risk alınmayacağını vurguladı.

Solcu Meretz partisi milletvekili Zahava Gal-On, İsrail hükümetinin Türkiye ile ekonomik ve stratejik ilişkilerini gerekçe göstererek Ermeni soykırımını tanımayı reddetmesini eleştirdi.

Parlamentonun Eğitim ve Kültür komisyonunun oturumunda bir karar alınmadı. Komisyon konunun ileri bir tarihte yeniden ele alınacağını bildirdi.

Birzamanlar yakın müttefik olan Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkiler 9 Türkün öldüğü Mavi Marmara olayından sonra gerginleşmiş bulunuyor. Türkiye, olay üzerine İsrail’deki büyükelçisini geri çekti ve askeri işbirliğini durdurdu.

Türkiye , geçen hafta Fransız parlamentosunun soykırımının reddini cezalandıran bir yasa tasarısını kabul etmesi üzerine NATO ortağı Fransa ile de tüm ekonomik, siyasi ve askeri toplantıları iptal etti.

XS
SM
MD
LG