Erişilebilirlik

İsrail Ordusu Mavi Marmara Baskınında Suçlu Bulunmadı


İsrail Ordusu Mavi Marmara Baskınında Suçlu Bulunmadı
İsrail Ordusu Mavi Marmara Baskınında Suçlu Bulunmadı

İsrail’de kurulan soruşturma komisyonu, uluslararası tepkilere rağmen ordu ve hükümetin Mavi Marmara olayında izlediği tutumu onayladı.

Turkel Komisyonu bugün açıklanan raporunda İsrail komandolarının gemiye çıktıktan sonra Filistin yanlısı eylemcilerin saldırısına uğramaları üzerine kendilerini savunmak zorunda kaldıklarını öne sürdü. Çıkan çatışmada dokuz Türk hayatını kaybetmişti.

Olaydan sonra Türk-İsrail ilişkileri bozulmuş ve İsrail, komando baskınının büyük çapta eleştirilere yol açması üzerine Gazze’ye uyguladığı ablukayı hafifletmişti.

Komisyon, raporunda İsrail’in Gazze’ye üç yıldır uyguladığı ablukanın uluslararası hukuku ihlal etmediğini de savundu. Ancak komisyon, İsrail’in abluka uygularken Gazze halkından çok Hamas militanlarını hedef alan bir yol bulması gerektiğini vurguladı.

Emekli Anayasa Mahkemesi yargıcı Jacob Turkel’in başkanlık ettiği komisyonda biri Kanadalı, diğeri İrlandalı iki uluslararası gözlemci yer aldı. Komisyon raporu uluslararası gözlemciler tarafından da onaylandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, raporu “inandırıcı olmayan ısmarlama bir soruşturma” diye niteleyerek reddetti.

Acilen toplanan Türkiye’nin kendi oluşturduğu Ulusal Araştırma ve İnceleme Komisyonu da İsrail’in raporunu “hayret, esef ve üzüntüyle karşıladığını bildirdi. Ulusal Komisyon’un açıklamasında İsrail’in baskın sırasında ortantısız güç kullandığı vurgulandı.

XS
SM
MD
LG