Erişilebilirlik

İsrail ile Hamas Arasında Tarihi Takas


İsrail ile Hamas Arasında Tarihi Takas
İsrail ile Hamas Arasında Tarihi Takas

Hamas tarafından beş yıl esir tutulduktan sonra serbest bırakılan İsrailli asker ülkesine dönerken Gazze’de binlerce kişi askere karşılık bırakılan yüzlerce Filistinliyi sevinç gösterileriyle karşıladı.

Bir İsrail askeri helikopteri Onbaşı Gilad Şalit’i, annesiyle babasının kendisini beklediği bir hava üssüne indirdi. Şalit, daha önce Hamas tarafından Sina yarımadasında Mısır’a teslim edilmiş, oradan İsrail’e girmişti.

Şalit’in İsrail’e döndüğü sırada Gazze’de büyük bir kalabalık İsrail cezaevlerinden bırakılan 300 kadar Filistinliyi karşılamak üzere toplandı. Batı Şeria’nın Ramallah kentinde de binlerce kişi İsrail’in bıraktığı yüz kadar diğer tutukluyu sevinç gösterileriyle karşıladı.

Gerikalan 40 Filistinli Türkiye, Suriye ve Katar’a gönderildi.

Hava üssünde Şalit’i karşılayan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, bırakıldıktan sonra tekrar terör eylemlerine karışan Filistinlilerin cezalandırılacakları uyarısında bulundu. Serbest bırakılan Filistinlilerin çoğu İsraillilere yönelik kanlı saldırılardan dolayı ömürboyu hapse mahkum edilmişti.

Bırakıldıktan sonra Mısır televizyonuna konuşan Şalit, sağlık durumunun iyi olduğunu ve tutuklu takasının İsrail ile Filistinliler arasında barışa yolaçmasını umduğunu söyledi. İsrailli onbaşı, ailesi ve arkadaşlarını özlediğini de belirtti.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas Ramallah’ta yaptığı konuşmada bırakılan tutukluları bağımsız Filistin devleti için mücadele veren özgürlük savaşçıları olarak tanımladı.

Hamas’ın Onbaşı Şalit’i bırakmasına karşılık İsrail’in de 477 Filistinliyi serbest bırakmasını öngören tutuklu takası Mısır’ın arabuluculuğu ile gerçekleşti. Anlaşmaya göre İsrail önümüzdeki iki ay içinde 500 Filistinli tutukluyu daha serbest bırakacak.

25 yaşındaki Şalit, 2006 yılında Hamas militanlarının İsrail’e düzenlediği sınır ötesi baskında yakalanmış ve Gazze’ye götürülmüştü.

Fotoğraf Galerisi



XS
SM
MD
LG