Erişilebilirlik

Spiegel: 'PKK Cinayetleri MİT'le Bağlantılı"


Geçen yıl Paris’te PKK üyeleri Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in öldürülmeleri olayı ile ilgili bugünkü Der Spiegel'da yer alan bir haber MİT’in suikastla bağlantısı olduğu iddiasına yer veriyor

10 Ocak 2013 tarihinde Fransa’nın başkenti Paris’te PKK kurucularından Sakine Cansız ve örgütün Avrupa’daki önemli isimlerinden Fidan Doğan ile Leyla Şaylemez’in öldürülmeleri olayı ile ilgili bugünkü Der Spiegel dergisinde yer alan bir haber Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) suikastla bağlantısı olduğu iddiasına yer veriyor.

Kapsamlı haberde suikastın tetikçisi ve katil zanlısı olarak tutuklu olan Ömer Güney’in doğrudan MİT’ten aldığı emir sonucunda suikastı düzenlediğini iddiasına yer veriliyor.

Der Spiegel dergisinin, Ömer Güney ile MİT üyesi iki kişi arasında geçen telefon görüşmelerini kaynak olarak gösterdiği haberinde, MİT görevlilerinin Güney’e Kürdistan Enformasyon Bürosu’ndaki suikastta kullandığı 7,65 mm.lik susturucu takılı tabancayı Belçika'da Arap kökenli bir silah tacirinden alarak ayarladıkları, ayrıca suikast sırasında iz bırakmaması ve kaçış yolları için tavsiyelerde bulundukları da öne sürülüyor.

Der Spiegel, MİT’e ait başka bir belgede ise söz konusu PKK’lı aktivistlerin ‘devre dışı bırakılmasının’ daha önceden de planlandığını iddia ediyor. Ömer Güney’e ait olduğu iddia edilen ses kayıtları daha önce Ocak ayında bazı PKK sempatizanı internet sayfalarına da yansımış, Paris’te soruşturmaya bakan yargıç Jeanne Duyé’nin Güney'e ‘Kayıttaki ses sizin mi?’ diye sorduğu, Güney'in ise kendisine ait olmadığını iddia ettiği haber verilmişti.

Der Spiegel’ın bugünkü sayısında yer alan haberde, Alman güvenlik birimlerinin, MİT’in Paris suikastı ile bağlantısı olabileceğinden yola çıktığı ve bu yüzden MİT ile olan işbirliğini azaltma kararı aldığını da yazıyor.

Dergiye göre Alman istihbarat yetkilileri kişilere ait bilgileri, Türk meslektaşlarına bu olay sonrasında ‘çok büyük bir dikkatle’ veriyor. Haberde iddiaların doğru çıkması durumunda, bunun ‘Türkiye’nin AB ile olan ilişkilerine olumsuz yansıyabileceği, ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da baskı altına girebileceği’ savunuluyor.

En son Başbakan Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel arasında geçen hafta Salı günü Berlin’de yapılan zirvede, iki liderin terörle mücadele konusunu ele aldıkları ve ayrıntıları konuyla ilgili müsteşarların aralarında görüşmelerini karara bağladıkları açıklanmıştı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG