Erişilebilirlik

Sözcü Ünal: "Türkiye Yeni Yaptırımlara Bağlılık Hissetmiyor"


Sözcü Ünal: "Türkiye Yeni Yaptırımlara Bağlılık Hissetmiyor"
Sözcü Ünal: "Türkiye Yeni Yaptırımlara Bağlılık Hissetmiyor"

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Türkiye'nin kendisini İran'a BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı tedbirler haricindeki yaptırımlara bağlı hissetmediğini bildirdi

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Türkiye'nin kendisini İran'a Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin aldığı yaptırımlar dışında alınan herhangi bir yaptırım kararına bağlı hissetmediğini bildirdi.

Sözcü Ünal, basın toplantısında ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns'ün ziyaretinin ardından Türkiye'nin İran'a karşı uygulanan yaptırımlara bakışı ve özellikle de Amerika'dan yeni yaptırımlardan muaf tutulmasının istenip istenmediği konusundaki soruları yanıtladı.

Amerikalı yetkili Burns ile yapılan görüşmelerde Ortadoğu'daki gelişmelerin ve İran konusunun da ele alındığını söyleyen Ünal, Hürmüz Boğazı'nda istikrarın devam etmesine verdikleri önemi vurguladıklarını kaydetti.

Sözcü Ünal, şöyle konuştu: "ABD tarafının uygulayacağını açıkladığı yaptırımların içeriğine bakılacak. Ondan sonra zaten belirli bir çalışma yapılacaktır. Ama genel olarak yaptırımlar konusundaki tutumuzu biliyorsunuz. Türkiye kendini BM Güvenlik Konseyi'nin 7. bölümü altındaki tedbirler haricinde, herhangi bir tek yönlü veya grupların aldığı yaptırımlara bağlı hissetmemektedir, hukuki anlamda, bunun altını çiziyorum. Sadece BM Güvenlik Konseyi'nin 7. Bölümü altında alınan yaptırımlar her ülke için olduğu gibi bizim için de bağlayıcıdır."

“Suriye Sınırındaki Durumu Yakından İzliyoruz"

Sözcü Ünal, bir soru üzerine, Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan Suriye'ye girmeye çalışacak olan ve kendilerine 'Özgürlük Konvoyu' adını veren Suriyeli gençlerin durumunu değerlendirdi.

Ünal, Türkiye'ye giriş çıkış kurallarının belli olduğunu belirterek, bu kişilerin Türkiye'den bir başka ülkeye gitmelerinin kurallarının da belli olduğunu söyledi.

Sözcü Selçuk Ünal, bu kişilerin Suriye makamları tarafından sınırdan içeri alınmaması durumunda yerel makamların gerekli önlemleri alacağını bildirdi. Suriye dışında çeşitli ülkelerde yaşayan yüzlerce Suriyeli gençten oluşan grup, insani yardım ulaştırmak amacıyla Kilis Öncüpınar Sınır kapısından Suriye'ye geçmeyi planlıyor.

XS
SM
MD
LG