Erişilebilirlik

Kongre Üyelerine Soykırım Tasarısı Konusunda Sert Mektup


Dışişleri Komisyonu Başkanı Howard Berman Kongre üyelerine 252 sayılı tasarı konusunda sert bir mektup gönderdi

Amerikan Kongresi’ndeki Türk Dostluk Grubu üyelerinin 252 sayılı Ermeni soykırımı tasarısının Genel Kurulun gündemine alınmaması çağrısında bulunan bir mektup hazırlamaları üzerine, Dışişleri Komisyonu Başkanı Demokrat Partili California milletvekili Howard Berman son derece sert bir mektup kaleme alarak, soykırımı reddedenleri kınadı.

Berman, tasarının ne Türk Amerikan ilişkilerine zarar vereceğine ne de Türkiye - Ermenistan sürecini raydan çıkaracağına inandığını yazdı.

Berman, mektubunda Türk Amerikan ilişkilerinin güçlü bir temeli olduğunu; “Türkiye’nin bağlayıcı niteliği bulunmayan bir tasarı için Amerika’yı cezalandırmak uğrunda ikili güvenlik ilişkilerinden sağladığı faydayı gözden çıkarmayacağını” savundu. Berman, Ermeni soykırımını tanıyan başka ülkelere gösterilen tepkinin kısa süreli olduğunu hatırlattı.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Howard Berman, 252 sayılı tasarının Türkiye Ermenistan normalleştirme sürecini raydan çıkarabileceği tezini de kabul etmediğini vurguladı. Berman, protokollerin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin raflarında tozlandığını, Türkiye’nin bu sürece ön şart bağlayarak tasarıları yakın bir dönemde onaylama niyetinde olmadığını savundu.

Berman, Türk Dostluk Grubu’nun bütün görüşlerine saygı duyduğunu ancak, “modern çağın en büyük suçlarından birini reddetmeği asla kabul edemeyeceğini” yazdı.

252 sayılı Ermeni soykırımı tasarısı geçen ay Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda kılpayı onaylanmıştı. Washington’da gözlemciler tasarının bu yıl da genel kurul gündemine alınmasını beklemiyor.

XS
SM
MD
LG