Erişilebilirlik

Sosyal Medya Uykuyu Etkiliyor


Araştırma sonuçları, doktorların uyku sorunu yaşayan gençlere sosyal medyayı ne kadar sıklıkta kullandıklarını sormaları gerektiği anlamına geliyor.

Pittsburgh Üniversitesi Psikiyatri Bölümü’nde doktora sonrası çalışmalarını sürdüren Jessica C. Levenson, bu araştırmanın sosyal medyanın uyku üzerindeki etkisini ortaya koyan ilk çalışma olduğunu söyledi. Levenson, gençler üzerinde yapılan araştırmanın, sosyal medyayla büyüyen bu kişiler üzerindeki etkileri incelemesi açısından önemli olduğuna dikkati çekti.

Araştırmacılar bu çalışma için 19-32 yaş arasındaki gence soru yöneltti ve Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, Tumbler gibi sitelerde ne kadar zaman geçirdiklerini sordu.

Sonuçlar kullanıcıların bu sitelerde günde ortalama 61 dakika geçirdiğini ve farklı sitelerdeki hesaplarını haftada ortalama 30 kez ziyaret ettiklerini ortaya koydu.

Bu kişilerin yüzde 30’u ciddi uyku bozukluklarından şikayetçi.

Sıklıkla Kontrol

Sosyal medya hesaplarını daha sık kontrol edenlerde uyku bozukluğu 3 kat daha fazla. Sosyal medyada en çok zaman harcayan grup arasında ise bu oran bir kez daha ikiye katlanıyor.

Levenson, uyku bozukluklarını belirlemede, hesapların ne kadar sıklıkla kontrol edildiğinin, bu sayfalarda harcanan zamandan daha önemli olabileceğini belirtiyor. Uzman, bu nedenle bu hesapların saplantılı bir şekilde kontrol edilmesiyle mücadelenin daha etkili olabileceğine dikkat çekiyor.

Araştırmacılar sosyal medyanın uyku düzenini birkaç farklı biçimde etkileyebileceğini söylüyor. Kişiler, geç saatlere kadar sosyal medyayı kontrol ederek uykusuz kalabiliyor. Bu eylemleri duygusal, duyusal ya da fizyolojik uyarılmaya neden olabiliyor. Yani, kullanıcılar sosyal medyadaki bir tartışma nedeniyle uyarılmalarının yanısıra, bu ekranlardan gelen ışığın günlük ritimlerini bozması nedeniyle de uykusuz kalabiliyor.

Araştırmacılar bazı durumlarda, uyku zorluğu çeken gençlerin sosyal medyayı kullanarak zaman geçirmeye çalışıyor olabileceğine de dikkati çekiyor.

Medya, Teknoloji ve Sağlık Araştırmaları Merkezi Direktörü ve araştırmanın başyazarı Brian A. Primack, her iki hipotezin de geçerli olabileceğini söylüyor. Uzman, uykuya dalmakta zorlanmanın sosyal medya kullanımını arttırabileceğini, ancak buna karşılık kişinin uyumakta daha da zorlanabileceğini belirtiyor. Primack, bu döngünün, sosyal medyanın etkileşim içeren ekranlarının kullanıcı üzerindeki etkileri nedeniyle son derece etkili olabildiğine dikkat çekiyor.

Araştırmayla ilgili ayrıntılar, Preventative Medicine dergisinin Nisan sayısında çıkacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG