Erişilebilirlik

İyi Sosyal İlişkiler Ömrü Uzatıyor


İyi Sosyal İlişkiler Ömrü Uzatıyor
İyi Sosyal İlişkiler Ömrü Uzatıyor

İnsan ilişkileri konusunda yapılan yeni araştırmalar sosyal ilişkilerin insan sağlığını olumlu yönde etkilediğini, hatta insan ömrünü uzattığını gösteriyor

Birçoğumuz için aile ve arkadaşlarımızla olan ilişkilerimiz çok önemlidir. İnsan ilişkileri konusunda yapılan yeni araştırmalar da sosyal ilişkilerin insan sağlığını olumlu yönde etkilediğini, hatta insan ömrünü uzattığını gösteriyor.

Daha önce yapılan araştırmaları bir araya getiren yeni bir araştırma, sosyal ilişkiler içinde olmamanın, tıpkı tütün tüketimi, aşırı şişmanlık ve alkoliklik gibi bir ölüm nedeni olduğunu ortaya koyuyor.

Brigham Young Üniversitesi’nden araştırmacılar, toplam 300 bin kişinin katıldığı 148 ayrı araştırmayı inceledi. Bu araştırmalarda kişilerin sosyal ilişkileri değerlendirildi. Ortalama 7 yıl süren araştırmalarda, katılımcıların yaşam sürelerine de bakıldı.

Araştırmanın yazarlarından biri olan Profesör Julianne Holt-Lunstad, sosyal ilişkilerin insan ömrünü uzattığını gördüklerini söylüyor. Profesöre göre, sosyal ilişkiler konusunda yüksek puan alan katılımcıların hayatta kalma şansının, sosyal ilişkileri güçlü olmayanlara kıyasla yüzde 50 daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

Profesör Julianne Holt-Lunstad, insan ilişkilerinin sağlığımız üzerinde etkili olduğunu kuvvetle savunuyor. Örneğin başkalarıyla kurduğumuz ilişkiler stresle başa çıkmamıza yardımcı oluyor. Sağlıklı beslenme, egzersiz yapma ya da düzenli olarak doktor kontrolünden geçme gibi alışkanlıkları sürdürmemizi sağlıyor. Öte yandan insan ilişkileri ve bedenimizdeki fizyolojik süreçler arasında doğrudan bir bağ olduğunu gösteren araştırmaların sayısı da artıyor.

Profesöre göre, örneğin insan ilişkilerinin tansiyonu düşürmeye yardımcı olduğu, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, hatta bazı hastalıklarda ortaya çıkan iltihaplanmaları önlediğine dair bulgular var. Yani, sosyal ilişkilerimiz sağlığımızı çok olumlu etkiliyor.

Holt-Lunstad ve ekibinin incelediği 150’ye yakın bilimsel araştırmanın çoğu, ilişkilerin kalitesi konusunda fazla bilgi vermiyor.

Profesör, ilişkilerin kalitesinin de çok önemli olduğunu söylüyor. Her ilişki sağlığımızı olumlu etkilemiyor. Yüksek kalitede insan ilişkilerinin insan ömrünü uzatmadaki etkisi çok daha fazla olabilir.

Skype aracılığıyla konuşan Julianne Holt-Lunstad, araştırmasının, siyasetçilere, insan ilişkilerini bir sağlık konusu olarak değerlendirmeleri gerektiğine dair bulgular sunduğunu söylüyor. Uzman, kent planlamacılarının bazı kararlar alırken kişisel iletişimi teşvik edip etmediklerini de göz önünde bulundurmaları gerektiğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG