Erişilebilirlik

Sosyal Ağlar Hem Dünyayı Hem Türkiye'yi Sarıyor


Pew Araştırma Merkezi, sosyal medyada küresel eğilimler konulu araştırmasını yayınladı. Rapor, sosyal paylaşım ağlarını kullananların tüm dünyada gözle görülür biçimde arttığına işaret ediyor. İngiltere, Amerika, Rusya, Çek Cumhuriyeti ve İspanya’da nüfusun yarısı Facebook ve benzeri siteleri kullanıyor.

Bu tür sosyal paylaşım sitelerinin kullanımı, yalnızca gelişmekte olan ülkelerde değil, yoksul ülkelerde de artıyor; internete erişim sağlayanlar sosyal paylaşım sitelerini kullanıyor.

Pew Araştırma Merkezi’nin son çalışması, cep telefonları ve akıllı telefonların da tüm dünyada her geçen gün daha fazla yayıldığını bir kez daha gözler önüne seriyor. Akıllı telefon kullanıcıları, bu cihazlarla sadece sosyal paylaşım ağlarını takip etmekle kalmıyor, siyasetteki gelişmeleri, istihdam ve tüketim konularında da bilgi sağlamak üzere kullanıyor.

Bu tür teknolojiler, tahmin edildiği gibi, daha çok gençler ve iyi eğitimliler arasında kullanıcı buluyor. Araştırmaya dahil edilen 21 ülkedeki katılımcının çoğunluğunda 30 yaş altındakiler ile üniversite derecesine sahip olanlar sosyal paylaşım ağlarını ve akıllı telefonları kullanıyor.

Arap ülkelerinde sosyal medya siyasi araç

Pew Küresel Eğilimler Projesi çerçevesinde yapılan araştırmaya alınan ülkelerden, Pakistan hariç hepsinde, sosyal ağları kullananların %67’si bu sosyal siteleri müzik ve filmler hakkındaki görüşlerini paylaşmak için kullanıyor. Kullanıcılar, ayrıca, spor ve siyasetle ilgili görüşlerini paylaşırken, dini alanlarda fazla görüş bildirmemeyi tercih ediyor.

Siyaset ve sosyal yaşamı ilgilendiren konularda en fazla görüş bildirenler Arap ülkelerinde yaşayanlar. Örneğin Mısır ve Tunus’ta, sosyal ağları kullanan her 10 kişiden altısı siyasi konularda görüşlerini diğerleriyle paylaşıyor.

Yine aynı şekilde Mısır, Tunus ve Lübnan’da her 10 kişiden yedisi, sosyal konulardaki görüşlerini sosyal paylaşım sitelerinde açıklamayı tercih ediyor.

Sosyal medya az ve orta gelirli ülkelerde de büyük ilgi görüyor. Bu ülkelerde internete erişim sağlayanlar kısa sürede sosyal sitelere üye oluyor. Türkiye, Meksika, Brezilya, Tunus, Ürdün, Mısır, Rusya ve Hindistan’da interneti kullananların çoğu sosyal paylaşım sitelerini kullanıyor.

Araştırmaya alınan 21 ülkeden 19’unda, her on kişiden üçü Facebook gibi siteleri kullanıyor. İngiltere’de bu oran %52, Amerika’da %50, Rusya’da %50, İspanya’da %49 ve Çek Cumhuriyeti’nde %49. Sadece Hindistan ve Pakistan’da sosyal paylaşım sitelerini kullananların oranı, sırasıyla, %6 ve %4 gibi son derece düşük rakamlar.

Sosyal ağlar Türkiye’de de popüler

Türkiye’de sosyal paylaşım sitelerini kullananların oranı %35. İnterneti olup da kullanmayanların oranı %8. İnterneti olmayanların oranı ise %56.
Türkiye’de 18-29 yaş grubundakilerin sosyal paylaşım sitelerini kullanma oranları %69, 30-49 yaş grubundakilerin %31, 50 yaş üstü gruptakilerin ise %7.

Soysal paylaşım sitelerinde müzik ve sinema hakkındaki görüşlerini bildiren Türklerin oranı %78. Çin %86, Hindistan da %85 ile bu alanda lider.

Spor diğer ülkelerde paylaşılan konular arasında ilk sıralarda yer almazken, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu yedi ülkede kullanıcılar spor konuşunu sık sık paylaşıyor.

Arap ülkeleri ve İtalya gibi Türkiye’deki kullanıcılar da sosyal ve politika konularında da sosyal paylaşım sitelerini kullanıyor. Türkiye’de sosyal konulardaki görüşlerini paylaşanların oranı %63, siyasi görüşlerini paylaşanların oranı ise %53.

Buna karşın gelişmiş ülkelerdeki kullanıcılar, özellikle de Japonya ve Almanya’dakiler, sosyal paylaşım sitelerine diğer ülkelerdeki kadar ilgi göstermiyor. Bu iki ülkede internet kullanıcılarının yarısından azı sosyal paylaşım sitelerine üye. Bu ülkelerde sosyal paylaşım sitelerini kullananlar da siyaset, sosyal konular, din ve spor konularında çok daha az oranda görüşlerini paylaşıyor.

Yine Türkiye’de akıllı telefon kullananların %67’si bunu sosyal paylaşım sitelerine erişim için kullanıyor. İstihdam konusunda bilgi almak için akıllı telefonlarını kullananların oranı %48, siyasi konulardaki gelişmeleri öğrenmek için kullananlar ise %45.

Türkiye’de akıllı telefonları da internete erişim için kullananların çoğunu yine gençler oluşturuyor. Akıllı telefonuyla internete erişim sağlayan 18-29 yaş grubundakilerin oranı %49, 30-49 yaş grubunun %19, 50 yaş üstü grubun ise %3.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG