Erişilebilirlik

Öldürülen Çeçen'in Babası: 'Oğlum Yargısız İnfaz Kurbanı'


Abdülbaki Todaşev
Abdülbaki Todaşev
Boston saldırısı soruşturması kapsamında sorgulanırken FBI ajanları tarafından öldürülen Çeçen göçmenin babası, oğlunun yargısız infaz kurbanı olduğunu savunuyor.

Moskova’da basın toplantısında konuşan Abdülbaki Todaşev, vurulan oğlu İbrahim’in cesedine ait olduğunu iddia ettiği fotoğrafları gösterdi. Fotoğraftaki cesette yedi kurşun yarası olduğu görülüyor.

Abdülbaki Todaşev oğlunu vuranları ‘haydut’ diye tanımladı, sorumluların yargı önüne çıkarılması çağrısında bulundu.

Florida eyaletinin Orlando kentinde, Federal Soruşturma Bürosu FBI, Massachusetts polisi ve diğer yetkililerce 22 Mayıs günü sorgulanan İbrahim Todayev sorgu sırasında vurularak öldürülmüştü. Todaşev, Boston Maratonu’nun bitiş çizgisinde bombalı saldırı düzenlemekle suçlanan ve polisle girdiği çatışmada öldürülen Tamerlan Tsarnayev’in arkadaşıydı. Sorguya katılan yetkililer, Todaşev’in kendilerine saldırması üzerine silahlarına davrandıklarını söylüyor.

FBI da olay sırasında bir çalışanının yaralandığını belirtiyor.

Olaydan sonra Amerikan basınına konuşan, ancak adları açıklanmayan yetkililer, yakın dövüş ustası İbrahim Todaşev’in sorgu memurlarına bıçakla saldırdığını söyledi. Ancak dün Washington Post’a konuşan ve yine adı açıklanmayan bir başka yetkili, Todayev’in ilk saldıran kişi olduğunu doğrulamakla birlikte, zanlının silahsız olduğunu bildirdi. Olayı soruşturmaya devam eden FBI, Todaşev’e karşı ‘ölümcül kuvvet’ kullanmanın haklı gösterilip gösterilmeyeceği konusunda karara verecek.

Öte yandan Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi adlı insan hakları örgütü, Adalet Bakanlığı’nın medeni haklar biriminden olayı ayrıca soruşturmasını istedi.

Amerika’ya göçmen olarak yerleşen İbrahim Todaşev’in Boston’da, Tamerlan Tsarnayev’le birlikte aynı yakın dövüş okuluna gittiği belirtiliyor.

FBI, 15 Nisan’da 3 kişinin öldüğü ve 260’ı aşkın kişinin yaralandığı Boston Maratonu saldırısıyla ilgili olarak soruşturmasının kapsamını genişletmiş durumda. Rusya, kısa bir zaman önce altı aylığına Dağıstan’a giden Tamerlan Tsarnayev’le ilgili olarak Amerikalı yetkilileri uyardığını, ancak saldırı anına kadar bir şey yapılmadığını savunuyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG