Erişilebilirlik

Son İstihdam Verileri Olumlu


Son İstihdam Verileri Olumlu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

Son istihdam verilerine göre ekonomiye 248 bin yeni net iş sahası eklendi. Bazı çevreler istihdam piyasasındaki bu olumlu gelişme karşısında Amerika Merkez Bankası’nın faizleri tahmin edilenden daha önce yükseltmeye başlayabileceği görüşünde

Amerika’da geçen Cuma günü açıklanan (3 Ekim) istihdam verileri, ekonomiye 248 bin yeni net iş sahası eklendiğini ortaya koydu. Ekonomistlerin daha önceki tahminlerinden daha yüksek çıkan bu veriyle birlikte işsizlik son altı yılın en düşük seviyesine %5,9’a düştü. Bazı çevreler istihdam piyasasındaki bu olumlu gelişme karşısında Amerika Merkez Bankası’nın (FED) faizleri tahmin edilenden daha önce yükseltmeye başlayabileceği görüşünde.

Eylül ayında işe alımlar artınca, işsizlik de 2008 Temmuz ayından bu yana en düşük seviyeye indi. Daha önceki iki aya oranla iyiye giden bu verilere dikkat çeken ekonomist Brad McMillan, Skype üzerinden Amerika’nın Sesi’ne verdiği demeçte ekonominin doğru istikamette ilerlediğini söylüyor:

“Burada tek bir ayın verisine bakmamak gerekiyor. Genel eğilim daha önemli ve son birkaç aydır ekonomiye her ay 200 bin yeni iş sahası ekleniyor. Bu eğilimi 90’lardan bu yana görmemiştik.”

Yeni iş sahaları ekonominin her alanında açıldı, inşaat ve imalat sektörlerinin yanı sıra beyaz yakalılar için de 81 bin yeni iş sahası açıldı. Skype üzerinden konuşan Greg McBride, bunun önemli bir unsur olduğunu kaydediyor:

“Bu yıl istihdam piyasasına eklenen dolgun ücretli işler son birkaç yıldakinden daha yüksek oldu. 2014 yılında beyaz yakalıların daha önceki yıllara oranla daha fazla iş bulabildiklerini gördük.”

Maaşların artmaması, resesyonun sona ermesinden bu yana, tüketici harcamalarının artmasını engelliyor. Amerikalıların daha dolgun ücretli işler bulması, istihdamın artması bir yan etkiye de neden olabilir. Bir başka deyişle bu gelişme faiz artışına neden olabilir.

Brad McMillan, ekonominin büyüme hızının artmasıyla birlikte Amerika Merkez Bankası FED’in faizleri planladığından daha önce yükseltebileceğini söylüyor:

“Bence FED, piyasaların tahmin ettiğinden daha önce, para musluğunu kısmayı düşünüyor. Son istihdam raporu da bana göre faizlerin 2015 Mart ayından itibaren yükselmeye başlayacağını gösteriyor.”

FED, mali krizin başlamasından sonra, ekonomiyi canlandırmak amacıyla faizleri çok düşük seviyede tutuyordu. Ancak bazı ekonomistler ekonomi canlanırken, faizlerin hala düşük tutulmasının enflasyonu körükleyeceği görüşünde.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG