Erişilebilirlik

'Son Devriye' Savaştan Dönen Askerlerin Hikayesi


'Son Devriye' Savaştan Dönen Askerlerin Hikayesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Yapımcı Sebastian Junger, “Son Devriye” adlı filminde savaştan dönen iki asker ve bir savaş foto muhabirinin kendilerini yeniden keşfetmek için çıktıkları yolculuğu konu alıyor. Washington’dan Pittsburgh’a yürüyerek çıktıkları 640 kilometre uzunluğundaki yolculuk sivil hayata dönmenin zorluklarını anlatıyor. Amerika’nın Sesi’nden Penelope Poulou filmin yapımcısı Sebastian Junger ile görüştü.

Yapımcı Sebastian Junger, savaşın tehlikelerine rağmen, birçok eski askerin savaşmayı özlediğini belirtiyor çünkü kendisi de 2008 yılında Afganistan’da çekim yapmış: “Orada bir karakolda askerlerle birlikte siz de ateş altındasınız.”

Yapımcı, bu ortamdaki yakınlığı başka yerde bulmanın zor olduğunu belirtiyor: “Bence yalnızlığı icat eden bu toplum oldu.”

Dave, Afganistan’da savaşmış askerlerden biri. Sivil hayattaki yerini arıyor. Aynı durum astsubay Brendan O’Byrne için de geçerli. Junger, Brendan’ın son derece etkili bir asker ve komutan olduğunu belirtiyor.

Yapımcı, “Savaş sonrası Amerika’ya eve geliyor ve sonu hüsran. Kendine zarar verecek şekilde aşırı içki içmeye başlıyor. Son Devriye filmine başladığımızda birden Afganistan’dan hatırladığım Brendan’ı gördüm,” diyor.

Junger, Amerikalıların eski askerlerin savaş ortamını neden özlediklerini anladıklarında gündelik hayata alışabilmelerinde daha faydalı olacağı görüşünde. Junger’e göre aksi halde toplum, bu askerlere kendilerini evde hissedecek bir yer sağlamayacak.

Ama öncelikle Junger ve ekibi evin ne olduğunu tanımlamak zorunda. Junger, 640 kilometrelik yolculuğa çıkmalarının sebebini de buna bağlıyor. Son Devriye, yolculuk filmi şeklinde; grubun kamp yapışını, yemek yapışını, nehirlerde yıkanmasını, demir yollarında yürümelerini ve doğayla mücadelelerini konu alıyor.

Junger, “Demiryolları çiftliklerin, ormanların, varoşların, şehirlerin, sanayi merkezlerinin, yani herşeyin içinden geçiyor. Buralardan geçerken Amerikalılara Amerika’nın ne durumda olduğunu soruyorduk. Bu ülkeyi ‘en iyi’ ve ‘en kötü’ yapan şey neydi? Yol boyunca bunu yapıp, ülkenin durumunu değerlendirdik ve nerede olduğumuzu gördük,” diyor.

Son Devriye, Amerika’da, kendi ülkelerinde kendilerini kaybolmuş hisseden ve tekrar huzuru bulmaya çalışan savaştan dönmüş askerlerin hikayesini anlatıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG