Erişilebilirlik

Somalili Korsanlar 26 Denizciyi Serbest Bıraktı


Somalili korsanlar beş yıl önce kaçırdığı 26 denizciyi serbest bıraktı. Yetkililer, ülkenin en uzun soluklu ikinci rehine krizinin sona erdiğini duyurdu.

Korsanlara yakın kaynaklar Amerika’nın Sesi’nekonuştu ve rehinelerin 2 milyon dolarlık fideye karşılığı serbest bırakıldığını söyledi. Yerel basına konuşan bir korsan da aynı iddia da bulundu. Bir radyo programına bağlanan ve isminin Ömer Nur olduğunu söyleyen kişi, “2milyon dolar ödendikten sonra mürettebatı serbest bıraktık” dedi.

Amerika’nın Sesi’nin ulaştığı Somali’nin yarı özerk bölgesi Galmudug’un liman bakanı Burhan Warsame Igal da, “Sadece mürettebatın salıverildiğini ve Pazar günü Somali’den çıkarılacağını teyit edebilirim” dedi. Bakan, olayın detaylarını ve fidye ödenip ödenmediği ile ilgili soruları ise yanıtsız bıraktı.

Somalili korsanlar, 3 Mart 2012’de Seyşeller’in 120 kilometre güneyinde Umman bandıralı bir balıkçı gemisini kaçırmıştı. Gemi olaydan 1 yıl sonra batmış, mürettebat ise karaya çıkarılarak rehin tutulmaya devam edilmişti. Mürettebat Kamboçya, Çin, Endonezya, Filipinler, Tayvan ve Vietnam vatandaşlarından oluşuyordu.

Birleşmiş Milletler destekli Rehine Destek Programı da, rehine krizinin sona erdiğini doğruladı. Örgütten yapılan açıklamada, “29 kişilik mürettebatta bir kişi kaçırma sırasında, iki kişi de sonrasında hastalıktan hayatını kaybetti” dendi.

Rehinelerin bırakılması için bölgesel yetkililer ve Rehine Destek Programı 18 aydır birlikte müzakere ediyorlardı ancak onlar da fidye ile ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Görgü tanıkları, Galmudug yetkililerine teslim edilen rehinelerin yetersiz beslenme nedeniyle kötü göründüklerini, iki kişinin zayıflıktan yürümekte zorlandığını söyledi.

Somalili korsanlar, Arap Denizi ve Hint Okyanusu’nda gemi ticaretini uzun yıllardır tehdit ediyor. Geçen yıl da Taylandlı 4 denizci, 5 yıllık esaretin ardından serbest bırakılmıştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG