Erişilebilirlik

Somali’de Füze Saldırısında 7 Militan Öldü


Somali’de Füze Saldırısında 7 Militan Öldü
Somali’de Füze Saldırısında 7 Militan Öldü

Görgü tanıklarına göre insansız bir uçaktan atılan füze içinde el Şabap militanlarının bulunduğu aracı yok etti

Görgü tanıklarına göre insansız bir uçaktan atılan füze içinde el Şabap militanlarının bulunduğu aracı yok etti.

Olay, bu sabah, başkent Mogadişu’nun 60 kilometre güneyinde el Kaide bağlantılı örgütün kontrolündeki bir bölgede meydana geldi.

Ölenlerden dördünün yabancı, üçünün ise Somalili olduğu bildirildi. Yetkililer Somalilerden birinin üst düzey bir el Şabap lideri olduğu görüşünde.

Resmen doğrulanmasa da insansız uçağın Amerika’ya ait olduğu biliniyor. Amerikan komandoları, geçen ay Somali’de bir tesisi basıp el Şabap tarafından kaçırılan iki yabancı yardım görevlisini kurtarmıştı.

Somali’de şeriat devleti kurmaya çalışan el Şabap örgütünün geçen yaz Uganda’da 70 kişinin öldüğü bombalı saldırının sorumluluğunu üstlenmesi, örgütün faaliyetlerini başka ülkelere taşımaya karar verdiği şeklinde yorumlanmıştı.

Somali’de yönetimin el Şabap’ın eline geçmesi ihtimali Batı ülkelerini çok kaygılandırıyor. Dün Londra’da yapılan uluslararası bir konferansta bu konu görüşüldü.

Somali’nin güney bölgelerini elinde tutan örgüt, son haftalarda BM’nin meşru yönetim olarak tanıdığı geçici hükümeti koruyan Afrika Birliği barış gücüne karşı ağır kayıp verdi.

El Şabap militanlarının topraklarında fidye için adam kaçırma olaylarına son vermek isteyen Kenya ordusu da sık sık örgüte karşı operasyonlar yapıyor.

XS
SM
MD
LG