Erişilebilirlik

Somali'de Çocukların Dramı Büyüyor


Somali'de Çocukların Dramı Büyüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Somali Cumhurbaşkanı, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni imzaladı. Somalili çocuklar iç savaş nedeniyle kötü beslenme, hastalık ve evlerinden olma gibi ciddi sorunlarla karşı karşıya. Her yedi Somalili çocuktan biri beş yaşına girmeden ölüyor

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Mogadişu’da bir okulda düzenlenen törenle çocuk hakları koruyan sözleşmeyi imzaladı.

Somali sözleşmeye imza atan 195’nci ülke: “Çocuklarımızın hem ulusal, hem de uluslararası alanda sorumluluk alabilecek liderler olmalarını istiyoruz. Bugün burada bulunan çocukların bazıları Somali halkı ve dünya adına sorumluluk alacak liderler olacak.”

Sözleşme, çocukları koruyan uluslararası haklar içeriyor. Bunlar arasında yaşama ve gelişme hakkı da var.

Somali’de yıllardır devem eden iç savaş nedeniyle çocuklarla annelerin ölüm oranındaki artış dünyadaki en kötü seviyeye ulaştı.

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF Somali Temsilcisi Stephen Lauwerier, Somali hükümetinin artık kendi çocuklarını koruyabileceğini umuyor: “UNICEF sözleşmeyi uygulamaya başlamak ve özellikle çocuk haklarının korunmasını sağlamak amacıyla önümüzdeki iki yılda ilerleme kaydetmek için hükümetle birlikte çalışmaya hazır. Önümüzdeki iki yıl önemli bir süreç çünkü sözleşmenin nasıl uygulandığını gösteren ilk raporu Somali hükümeti bu süre sonunda verecek.”

Birleşmiş Milletler’e göre, her yedi Somalili çocuktan biri beş yaşına gelmeden genelde tedavisi olan hastalıklar yüzünden ölüyor, her on çocuktan da sadece dördü okula gidebiliyor.

Mogadişu’daki insan hakları savunucuları sözleşmenin imzalanmasını olumlu karşıladı. Somali Kadın Gelişim Merkezi’nden Emine Arale, bundan böyle çocuklar mağdur edilirse sorumlunun Somali hükümeti olacağını söylüyor: “Çocukları korumak hükümetin görevi. Bu sözleşmeyi imzalayarak, hükümet çocuklara karşı işlenen her türlü suçtan yasal olarak sorumlu olacak. Somalili çocukların elinde büyük bir fırsat var, artık hakları korunacak.”

Sözleşmenin tam anlamıyla uygulamaya geçirilmesi uzun sürecek. Buarada hükümet, çocuk gelişimini sağlayacak ve çocukların yaşam süresini uzatacak yasaların parlamentodan geçirilmesi için çalışacak ve Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komisyonu’na düzenli olarak rapor verecek.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG