Erişilebilirlik

Somali Sayıştayı'ndan İki Türk Şirketine Suçlama


Somali Sayıştay Başkanı Nur Farah Cumali, sayıştayın mali rapor talebini reddeden başkent Mogadişu’daki havaalanı ve limanını işleten iki Türk şirketini suçladı.

Güvenliğin artmasıyla oluşan sakin ortamdan yararlanan Somali hükümeti, ülkenin en büyük gelir kaynaklarını, yani Türkiye’nin de büyük yardımlarıyla yapılan yani havaalanı ve limanlarını, yeniden yapılandırmak için adımlar atmaya başladı.

Amerika’nın Sesi Somali Servisi’ne verdiği demeçte Müfettiş Cumali, bu iki şirketin çalışmalarını gizemli şekilde yürüttüğünü iddia etti. Cumali’ye göre, bu nedenle bu iki şirket Sayıştay’la işbirliğini reddetti.

Cumali, Türk şirketlerinin kendilerine gönderilen müfettişleri reddettiklerini ve yıllık denetim çalışmalarında işbirliği yapmadıklarını söyledi. Meclis’e şikayet mektubu yolladığını söyleyen Cumali’ye göre, meclis konuyu yakında gündemine alabilir.

Hükümetin önceliklerinden biri, iki yıldır çok kötü durumda olan yolcu geçiş güzergahlarını yenilemek.

Türkiye’den gelen fon ve yardımlar sayesinde Mogadişu’da bulunan tek uluslararası havalimanı 2015 yılında yenilenerek tekrar faaliyete geçirildi.

2013 yılında Uluslararası Sivil ve Havacılık Teşkilatı, Mogadişu havalalanını “5. Bölge” adlı uçak, mürettebat ve yolcular için tehlikeli sayılan havaalanı listesinden çıkardı.

Ardından Türk firması olan Favori LLC, Mogadişu Aden Abdulle Uluslararası Havaalanı idaresini resmen devraldı.

O zamandan itibaren Mogadişu’ya yapılan hava seferlerinde artış oldu. Türk Hava Yolları da Mogadişu’ya haftada iki kez uçuş düzenliyor.

Somali-Türk işbirliği sadece havaalanıyla kısıtlı değil, Somali yetkilileri ayrıca, bir Türk firması olan Albayrak’la Mogadişu limanı için anlaştı.

Limanı bir ay çalıştıran Türk şirketi, Somali Federal hükümetine 1 milyon 582 bin dolar transfer etti.

Sayıştay, o zamandan beri limanın gelir-giderinin ne olduğunun bilinmediğini söyledi.

Türkiye, Somali’nin yeniden inşa çabalarındaki liderliğini sürdürüyor. Yeni yollar, okullar, hastaneler, oteller ve bankalar, Somalililer’in geleceğe dair umutlu olduklarının işaretini oluşturuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG