Erişilebilirlik

Somali Konferansı İstanbul'da Başladı


Somali Başbakanı Abdiveli Muhammed Ali
Somali Başbakanı Abdiveli Muhammed Ali

İstanbul’da bir araya gelen liderler, Somali’nin yirmi yıldır mücadele ettiği istikrarsızlığı yenmesi için diğer devletlerin yardımına ihtiyacı olduğunu söyledi. 54 ülkenin temsilcisi, Somali’nin geleceğini görüşmek amacıyla İstanbul’da toplandı.

İki günlük konferansın başında konuşan Somali Başbakanı Abdiveli Muhammed Ali ülkesi için uluslararası topluma farklı bir vizyon sunmaya çalıştı. Başbakan, “Somali yalnızca haberlerdeki aç insanlar, korsanlar ya da aşırı dincilerden ibaret değil. Somali çeşitlilikleri ve tarihi mirası olan zengin topraklara sahip. Ben ekonomisi güçlü, modern altyapı ve otoyollara sahip bir Somali hayal edebiliyorum,” diye konuştu.

Somali 1991’de Devlet Başkanı Muhammed Siad Barre’nin görevinden alındığı 1991 yılındaki darbeden sonra bir daha işlevsel bir merkezi hükümete sahip olmadı. 21 yıl boyunca savaş ve kanunsuzluğun hakim olduğu Somali’de savaş ağaları ve milis gruplar arasında sürekli güç mücadeleleri yaşandı. 2004 yılında kurulan Geçici Federal Yönetim’in yetki alanı dardı ve o hükümet de yolsuzluk ve iç çekişmelerle boğuştu.

Somali ve diğer ülkelerden gelen işadamları, sivil toplum kuruluşları ve siyasi temsilciler, ülkeyi yeniden imar etmenin yollarını görüşüyor. Görüşmelerde yeniden yapılanma, enerji ve su konularına ağırlık verilecek. Ancak çok sayıda kişi tüm bunların gerçekleşmesi için ülkede güvenliğin sağlanması gerektiğine de işaret ediyor.

Somali’de Afrika Birliği’ne bağlı barış gücü ve şeriatçılara karşı milisler, el Şabab milislerine karşı mücadeleye devam ediyor. İsyancı grup hala Somali’nin bazı bölgelerini kontrolü altında tutuyor. Ancak Başbakan Ali, hükümet yanlısı güçlerin şeriatçı gruba karşı ilerleme sağladığını söyledi.

Türk diplomatik kaynakları, toplantı gündemindeki maddelerden birinin Somali’nin kendi ordusunu kurmak ve eğitmek için bir uluslararası ödenek ayrılması olacağını bildiriyor.

Toplantının ikinci günündeyse siyasi konulara odaklanılacak, özellikle de Somali’deki geçici hükümetin yetkisinin tamamlanması konularına. Geçici hükümet, ülkenin kendi kontrolündeki bölgelerde istikrarı sağlaması ve siyasi reformlar yapması konusunda Batılı destekçilerinin baskısı altında. Siyasi reformlar aynı zamanda bu bölgelerde seçim yapılması ve anayasa hazırlanmasının önünü açacak.

Batılı ülkeler, geçici hükümetin süresini uzatmamakla tehdit ediyor. Süre geçen yıl bir kez daha uzatılmış ve hükümete el Şabab’a karşı edinilen kazanımları değerlendirme şansı verilmişti. Somalili delegeler siyasi bir yol haritasının hazırlanmasına işaret ediyor.

Başbakan Ali, yeni parlamentonun şekillendirilmesi ve kadınların temsili konusunda ilerleme sağlandığını söylüyor. İstanbul’daki konferansla bu sürecin daha da ilerletilmesi hedefleniyor.

XS
SM
MD
LG