Erişilebilirlik

Somali Gülen Okullarını Kapatıyor


Somali’de kabine olağanüstü toplanarak Gülen’e bağlı kurumlarda çalışan Türk vatandaşlarının yedi gün içinde ülkeyi terk etmesi için talimat verdi. Somali hükümeti, Gülen’e bağlı kurumların sağladığı eğitim ve sağlık gibi hizmetlerin yeni bir yönetim altında devam edeceğini bildirdi.

Somali hükümeti, kararın Türkiye’nin ricası üzerine alındığını belirtti.

Somali ve Türkiye arasındaki bağlar oldukça sıkı. Somali Devlet Başkanı Hasan Mohamud, darbe girişimi süreci başlar başlamaz tepki veren ilk dünya liderlerinden biri oldu.

Hasan Muhamud, ”Türk vatandaşlarının ülkenin yakın tarihinde ilerlediği demokrasi yolundan sapması kabul edilemez. Darbe girişimi talihsiz bir olaydır. Türkiye’yi şiddet ortamına sürüklemek isteyen şer güçlerin mağlup edildiğini öğrenmekten büyük mutluluk duyuyoruz” şeklinde konuştu.

Yüzlerce Somalili, hükümetin düzenlediği gösteri yürüyüşüne katılmak için başkent Mogadişu sokaklarına dökülerek askeri darbe girişimini protesto etti.

Darbe girişiminde parmağı olduğu iddialarını reddeden Fethullah Gülen de darbeyi lanetledi. Dinlerarası diyaloğu teşvik eden ve hizmeti öne çıkaran, Türkiye ve yabancı ülkelerde milyonlarca destekçisi olan ve Amerika’nın Pennsylvania eyaletinde yaşayan Fethullah Gülen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski müttefiki.

Öte yandan Amerika’nın Sesi Somali Yayın Bölümü’nün görüştüğü Somali Dışişleri Bakanı Abdusalam Hadliye Ömer, “Türkiye’de demokratik yolla, seçimle işbaşına gelen hükümetin zor kullanılarak değiştirilmesini hiçbir zaman desteklemiyoruz” şeklinde bir açıklama yaptı.

Somali, eğer darbe amacına ulaşsaydı maddi kayba uğrayacaktı. Bunun nedeni, Türkiye’nin Somali’ye yılda 25 milyon dolarlık yardım yapması.

Somali Dışişleri Bakanı Abdusalam Hadliye Ömer, Türk işadamlarının ve Türk hükümetinin 2011‘den bu yana Somali’ye yaklaşık bir milyar dolarlık yardım ve yaptığını, ülke altyapısının yeniden inşasında büyük katkılarda bulunduğunu kaydetti.

Ömer, ”Türkiye’yle omuz omuza durmamız çok önemli. Dostumuz Türkiye büyük bir ülke” dedi.

Ömer ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mogadişu’yu 2011 yılı Ağustos ayında ziyaret etmesinin tüm dünyanın gözlerini Somali’deki açlığa çevirmesini sağladığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2011 yılından bu yana Somali’yi üç kez ziyaret etti. Cumhurbaşkanı, geçen ayki son Somali ziyaretinde dünyanın en büyük Türkiye Büyükelçiliği’ni Mogadişu’da törenle açtı.

Türkiye ayrıca Mogadişu’nun liman ve havaalanını yeniden inşa etti, başkette çok sayıda okul, hastane ve yol yaptı. Birkaç bin Somalili, hayır kurumlarının burslarıyla Türk okullarında eğitim görüyor.

Somali Dışişleri Bakanı Abdusalam Hadliye Ömer, bazı Somalililer’in sosyal medyada yaydığı, Somali hükümetinin ‘kendi işine bakması’ gerektiği yönündeki istekleri eleştirdi.

Bakan Ömer, Somali hükümetinin taraf tutmak için aceleci davranıp davranmadığına ilişkin bir soruya, ”Bekleyip görmemizi ve ona göre mi sesimizi çıkarmamızı istiyorlar?” şeklinde karşılık verdi.

Bakan, Somali’nin tavrını net olarak belirlediğini, Erdoğan’ın da Mogadişu’ya gelirken kimseden izin almadığını söyledi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG