Erişilebilirlik

Somali'de Otel Eylemi Kanlı Bitti


Somali’nin başkenti Mogadişu’da teröristler bir oteli ele geçirdi. Somali emniyeti, eylemin sona erdiğini ancak 15 kişinin de öldüğünü bildirdi.

Saldırıyı üstlenen militan el Şebab örgütü, otelin müşterilerinin “saf değiştirmiş hükümet üyeleri” olduğunu savundu.

Polis, Naso-Hablod Oteli’nin önünde önce bomba yüklü bir aracın patlatıldığını, ardından da silahlı saldırganların otele girdiğini belirtti. Saldırganlar rastgele ateş açarken rehine toplamaya da başladı.

Ardından polisin otele girmesi sonucu çatışmalar çıktı ve saldırganlar otelin üst katında sıkıştırıldı.

Görgü tanıkları otelin girişinin cesetlerle dolu olduğunu, ayrıca yanan araçta sıkışmış kişiler de gördüklerini kaydetti.

Amerika Dışişleri Bakanlığı yayınladığı yazılı açıklamada saldırıyı “en sert şekilde kınadığını” bildirdi ve ölenlerin yakınlarına taziye dileklerinde bulundu. Açıklamada Amerika’nın Somali’nin güvenliği ve istikrarına desteği vurgulandı ve “terörle mücadelelerinde Somali halkının yanındayız” mesajı verildi.

Saldırının iftar zamanı yapılması dikkati çekti. El Şebab, Ramazan aylarında saldırılarını çok sayıda kişinin yemek yemek için toplandığı iftar ve sahur vakitlerinde düzenliyor.

Olayın ardından yaralıları bölgeden uzaklaştırmaya çalışan Somalililer
Olayın ardından yaralıları bölgeden uzaklaştırmaya çalışan Somalililer

El Kaide bağlantılı örgüt, şeriat devleti kurmak istediği Somali’de binlerce kişiyi öldürdü.

Gerek Somali, gerekse Somali hükümetine destek olan Afrika Birliği kuvvetleri el Şebab’ı kırsal alanlara sürmeyi başarmış durumda. Ancak son saldırı, örgütün hala tehlikesini sürdürdüğünü ortaya koyuyor.

Üç hafta önce el Şebab’ın Mogadişu’daki Ambassador Oteli’nde düzenlediği rehine ve silahlı saldırı eyleminde 21 kişi ölmüştü. 12 saatlik eylem güvenlik güçleri operasyonuyla sona ermiş, üç terörist ölü ele geçirilmişti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG